Подршка акцији подводног чишћења Савског језера

Подршка акцији подводног чишћења Савског језера

Министар заштите животне средине Горан Триван присуствовао је данас традиционалној еколошкој акцији подводног чишћења Савског језера на Ади Циганлији  у Београду, у којој је учествовало  више од 80 ронилаца полиције, војске и ронилачких клубова из Србије и Републике Српске.

Циљ манифестације је да се подигне свест друштва  о значају заштите животне средине и скрене пажња јавности на лоше навике бацања смећа у реке, језера и природу. Акцију подводног чишћења Савског језера, којој је домаћин ЈП „Ада Циганлија“, организовали су Олимпијски комитет Србије (ОКС) и Савез ронилаца Србије (СОПАС), у сарадњи са Министарством заштите животне средине и ронилачким клубом „Калипсоˮ.

Министар Триван је рекао да је брига о животној средини у време глобалних климатских промена планетарни тест за све, како за доносиоце одлука тако и за сваког човека појединачно. „ Одговоран  однос према животној средини, води, земљишту и ваздуху,  биљном и животињском свету је цивилизацијска мера и недопустив је нехајан однос према тим природним ресурсима. Триван је подсетио да  Србија припада једном  од најбогатијих подручја биодиверзитетом у свету али да истовремено имамо најмање аутохтоних, површинских вода у овом региону Балкана. Он је казао да је важно да се обезбеди вода за будућност јер је  несташица пијаће воде ургентно светско питање, које има озбиљне економске, еколошке, али и социјалне последице, и да је најважнији посао Министарства  решавање питања отпадних вода и изградње 359 постројења какво је  Централно постројење које се гради у Лесковцу које је јуче обишао  а које је прво од 359 планираних у Србији.

Триван је рекао да Београд има 186 водоизворишта и 12 језера и истакао да се Ада Циганлија налази у непосредној близини водоизворишта, што јој даје посебан значај и да је важна као репрезентативан спортско –рекреативан центар не само Београда већ и целе Србије. Посебно је захвалио рониоцима који годинама учествују у овој еколошкој акцији и указао да  количине данас  извађеног отпада и оних које су  рониоци пронашли предходних година могу бити еквивалент бриге о животној средини.

Председник Олимпијског Комитета Србије Божидар Маљковић је рекао да Београд има Аду Циганлију, богатство какво ретко који град у свету има и да треба да одговорним односим покажемо да нам је стало до чисте и здраве животне средине у читавој Србији.

Божана Остојић, председник СОПАС-а, који је члан Светске ронилачке федерације (ЦМАС), и председник комисије за екологију и одрживи развој Олимпијског Комитета Србије  навела је да су рониоци ранијих година имали пуно више посла око много већих количина смећа и отпада него што  данас, када је из Савског језера извађено педесетак килограма. Апеловала је да сви  мислећи глобално а делујући локално дамо допринос здравој животној средини, чистијем и зеленијем Београду и Србији.