Podrška akciji podvodnog čišćenja Savskog jezera

Podrška akciji podvodnog čišćenja Savskog jezera

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan prisustvovao je danas tradicionalnoj ekološkoj akciji podvodnog čišćenja Savskog jezera na Adi Ciganliji  u Beogradu, u kojoj je učestvovalo  više od 80 ronilaca policije, vojske i ronilačkih klubova iz Srbije i Republike Srpske.

Cilj manifestacije je da se podigne svest društva  o značaju zaštite životne sredine i skrene pažnja javnosti na loše navike bacanja smeća u reke, jezera i prirodu. Akciju podvodnog čišćenja Savskog jezera, kojoj je domaćin JP „Ada Ciganlija“, organizovali su Olimpijski komitet Srbije (OKS) i Savez ronilaca Srbije (SOPAS), u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine i ronilačkim klubom „Kalipsoˮ.

Ministar Trivan je rekao da je briga o životnoj sredini u vreme globalnih klimatskih promena planetarni test za sve, kako za donosioce odluka tako i za svakog čoveka pojedinačno. „ Odgovoran  odnos prema životnoj sredini, vodi, zemljištu i vazduhu,  biljnom i životinjskom svetu je civilizacijska mera i nedopustiv je nehajan odnos prema tim prirodnim resursima. Trivan je podsetio da  Srbija pripada jednom  od najbogatijih područja biodiverzitetom u svetu ali da istovremeno imamo najmanje autohtonih, površinskih voda u ovom regionu Balkana. On je kazao da je važno da se obezbedi voda za budućnost jer je  nestašica pijaće vode urgentno svetsko pitanje, koje ima ozbiljne ekonomske, ekološke, ali i socijalne posledice, i da je najvažniji posao Ministarstva  rešavanje pitanja otpadnih voda i izgradnje 359 postrojenja kakvo je  Centralno postrojenje koje se gradi u Leskovcu koje je juče obišao  a koje je prvo od 359 planiranih u Srbiji.

Trivan je rekao da Beograd ima 186 vodoizvorišta i 12 jezera i istakao da se Ada Ciganlija nalazi u neposrednoj blizini vodoizvorišta, što joj daje poseban značaj i da je važna kao reprezentativan sportsko –rekreativan centar ne samo Beograda već i cele Srbije. Posebno je zahvalio roniocima koji godinama učestvuju u ovoj ekološkoj akciji i ukazao da  količine danas  izvađenog otpada i onih koje su  ronioci pronašli predhodnih godina mogu biti ekvivalent brige o životnoj sredini.

Predsednik Olimpijskog Komiteta Srbije Božidar Maljković je rekao da Beograd ima Adu Ciganliju, bogatstvo kakvo retko koji grad u svetu ima i da treba da odgovornim odnosim pokažemo da nam je stalo do čiste i zdrave životne sredine u čitavoj Srbiji.

Božana Ostojić, predsednik SOPAS-a, koji je član Svetske ronilačke federacije (CMAS), i predsednik komisije za ekologiju i održivi razvoj Olimpijskog Komiteta Srbije  navela je da su ronioci ranijih godina imali puno više posla oko mnogo većih količina smeća i otpada nego što  danas, kada je iz Savskog jezera izvađeno pedesetak kilograma. Apelovala je da svi  misleći globalno a delujući lokalno damo doprinos zdravoj životnoj sredini, čistijem i zelenijem Beogradu i Srbiji.