Почиње уклањање опасног историјског отпада

Почиње уклањање опасног историјског отпада

Министар пољопривреде и заштите животне средине проф. др Снежана Богосављевић Бошковић изјавила је данас, говорећи за РТС о oпaснoм индустриjскoм oтпaду, да је Министарство препознало проблем уклањања историјског индустријског отпада и да је управо у овој години планирано да се ови проблеми реше на неколико локација.

Када је реч о пројекту уклањања опасног отпада у Шапцу, министар је рекла да је пројекат врло конкретан и да радови почињу за десетак дана као и да ће за око 4 месеца бити завршени. Министар је објаснила да наког тога следи карактеризација отпада и одређивање где ће он бити трајно измештен на безбедан начин.

„Поносна сам што ће Влада РС и Министарство почети да решава ове проблеме“, рекла је Богосављевић Бошковић.

„Пре свега имамо пројекте за уклањање опасног индустријског отпада са локација Прва Искра Барич и ЕКО-гас МГС у Шапцу. Такође, радимо на још десетак локација у предузећима у реструктуирању“, рекла је министар и истакла да је Прва Искра Барич једна од најкритичнијих тачака, обзиром да је на овој локацији депоновано око 650 тона опасног отпада.

„Морам да истакнем да је то индустријски отпад, јер је генерисан највећим делом почетком 90-тих година. До сада Србија није решавала питање опасног отпада, и ми смо се храбро упустили у овај посао. Из буџета смо определили 230 милиона динара за збрињавање „историјског отпада“. Циљ нам је да отпад буде измештен а потом и трајно збринут“, истакла је министар.

Говорећи о рециклажној индустрији министар је изјавила да Министарство подстиче ову индустрију и да се сваке године опредељују подстицаји за оно што се рециклира. „И у овој години смо рециклерима за прерађене сировине из 2014. године, исплатили већ 1,8 милијарди динара. У складу са нашом најавом и важећом Уредбом, расписали смо конкурс и за ову години, тако да ће рециклери, као што је то било и ранијих година, за ову годину добити подстицаје почетком 2016. године“.

„Циљ нам је да се максималоно води рачуна о животној средини. На нивоу министарства радимо на усвајању правних тековина и регулатива ЕУ, на усаглашавању законодавстава али, константно радимо и на едукацији и јачању јавне свести о значају животне средине. У том смислу пуно сарађујемо са невладиним сектором и уверени смо да ћемо кроз овај механизам укључити сваког појединца Србије са циљем да сваки појединац буде фактор политике очувања животне средине“, закључила је министар Богосављевић Бошковић гостујући у Дневнику РТС-а.