Počinje uklanjanje opasnog istorijskog otpada

Počinje uklanjanje opasnog istorijskog otpada

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine prof. dr Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je danas, govoreći za RTS o opasnom industrijskom otpadu, da je Ministarstvo prepoznalo problem uklanjanja istorijskog industrijskog otpada i da je upravo u ovoj godini planirano da se ovi problemi reše na nekoliko lokacija.

Kada je reč o projektu uklanjanja opasnog otpada u Šapcu, ministar je rekla da je projekat vrlo konkretan i da radovi počinju za desetak dana kao i da će za oko 4 meseca biti završeni. Ministar je objasnila da nakog toga sledi karakterizacija otpada i određivanje gde će on biti trajno izmešten na bezbedan način.

„Ponosna sam što će Vlada RS i Ministarstvo početi da rešava ove probleme“, rekla je Bogosavljević Bošković.

„Pre svega imamo projekte za uklanjanje opasnog industrijskog otpada sa lokacija Prva Iskra Barič i EKO-gas MGS u Šapcu. Takođe, radimo na još desetak lokacija u preduzećima u restruktuiranju“, rekla je ministar i istakla da je Prva Iskra Barič jedna od najkritičnijih tačaka, obzirom da je na ovoj lokaciji deponovano oko 650 tona opasnog otpada.

„Moram da istaknem da je to industrijski otpad, jer je generisan najvećim delom početkom 90-tih godina. Do sada Srbija nije rešavala pitanje opasnog otpada, i mi smo se hrabro upustili u ovaj posao. Iz budžeta smo opredelili 230 miliona dinara za zbrinjavanje „istorijskog otpada“. Cilj nam je da otpad bude izmešten a potom i trajno zbrinut“, istakla je ministar.

Govoreći o reciklažnoj industriji ministar je izjavila da Ministarstvo podstiče ovu industriju i da se svake godine opredeljuju podsticaji za ono što se reciklira. „I u ovoj godini smo reciklerima za prerađene sirovine iz 2014. godine, isplatili već 1,8 milijardi dinara. U skladu sa našom najavom i važećom Uredbom, raspisali smo konkurs i za ovu godini, tako da će recikleri, kao što je to bilo i ranijih godina, za ovu godinu dobiti podsticaje početkom 2016. godine“.

„Cilj nam je da se maksimalono vodi računa o životnoj sredini. Na nivou ministarstva radimo na usvajanju pravnih tekovina i regulativa EU, na usaglašavanju zakonodavstava ali, konstantno radimo i na edukaciji i jačanju javne svesti o značaju životne sredine. U tom smislu puno sarađujemo sa nevladinim sektorom i uvereni smo da ćemo kroz ovaj mehanizam uključiti svakog pojedinca Srbije sa ciljem da svaki pojedinac bude faktor politike očuvanja životne sredine“, zaključila je ministar Bogosavljević Bošković gostujući u Dnevniku RTS-a.