Почетак Твининг пројекта “Успостављање механизма за спровођење Уредбе о механизму мониторинга“

Почетак Твининг пројекта “Успостављање механизма за спровођење Уредбе о механизму мониторинга“

IMG_1526Скуп поводом почетка спровођења Твининг пројекта отворили су државни секретар Министарства пољопривреде и заштите животне средине Стана Божовић, Рајнер Фројд, Делегације Европске уније у Србији, Њ.Е. Кристин Моро, Амбасадор Републике Француске у Србији.

„За Републику Србију питање климатских промена значајано је са аспекта процеса преговора за приступање ЕУ, нарочито узимајући у обзир да је за ЕУ решавање овог проблема један од пет приоритета стратешког развоја до 2020. године. Као земљи кандидату за чланство у ЕУ, циљеви националног развоја и политике, које их одређују, морају бити усклађене са истим Европске уније. Из тог разлога Министарство интензивно ради на хармонизацији и припреми за спровођење кључних делова законодавства у области климатских промена. Уредба о механизму мониторинга такозвана ММR, која дефинише обавезу праћења и извештавања емисија гасова са ефектом стаклене баште и других информација од значаја за климатске промене, свакако спада у њих“, рекла је државни секретар Стана Божовић.

Божовиће је истакла да овај пројекат, који има за циљ успостављање институционалног и законодавног оквира за транспозицију и сровођење Уредбе о механизму мониторинга, има непроцењив значај. Реализација овог пројекта, омогућиће нам успостављање система за континуирано и транспарентно прикупљање и размену информација и података од значаја за климатске промене и њихово извештавање према међународној заједници. Овај систем је и основ за унапређење креирања и спровођења политика и уопште планирање у области климатских промена.

Успостављање овог система омогућиће праћење напретка у постизању задатих циљева који проистичу из актуелних, али и будућих међународних споразума о промени климе. Резултати овог пројекта за нас су од значаја и са аспекта спровођења Стратегије борбе против климатских промена, са акционим планом чија је израда предвиђена у предстојећем периоду, такође коришћењем предприступних средстава ЕУ.

Уредба о механизму мониторинга је законодавни акт ЕУ који регулише ефикасно праћење и извештавање о свим антропогеним емисијама гасова са ефектом стаклене баште и представља правни оквир за креирање политика и мера у тој области. Основни циљ Уредбе је испуњење обавеза држава ЕУ према Оквирној конвенцији УН о промени климе (UNFCCC) које у истом или сличном облику важе и за Србију, као чланицу Оквирне конвенције УН о промени климе. Свакако, обавеза спровођења захтева ове Уредбе проистиче и из процеса хармонизације националног са ЕУ законодавством.

IMG_1533Како би ускладила захтеве ова два процеса Министарство пољопривреде и заштите животне средине је иницирало успостављање потребних механизама за спровођење Уредбе о механизму мониторинга кроз твининг пројекат “Успостављање механизма за спровођење Уредбе о механизму мониторинга (ММР)“, а како би се најбоље праксе и искуства примениле у Србији. Општи циљ пројекта је подршка Србији у спровођењу EУ законодавства у области промене климе кроз јачање институционалних капацитета и побољшање структуре извештавања у складу са међународним захтевима. Сврха пројекта је усаглашавање националног са ЕУ законодавством у области климатских промена и испуњавање обавеза према захтевима Секретаријата UNFCCC.

Пројекат има за циљ припрему потребног законодавног оквира, успостављање процедура и одговорности институција Владе, а које ће обезбедити праћење и извештавање о гасовима са ефектом стаклене баште, али и другим информацијама које су од значаја за борбу против климатских промена. Законодавни оквир ће увести обавезу прикупљања података и информација и њихово достављање надлежним институцијама. Поред самог располагања подацима и информацијама, значај пројекта и механизма за спровођење ММР Уредбе који ће обезбедити огледа се и у праћењу постојећих закона и стратегија у области климатских промена, али и секторима од значаја за исте. Такође, механизам ће обезбедити систематско унапређење ових докумената у смислу ефикаснијег укључења аспеката борбе против климатских промена у секторске политике, као и ефикаснију адаптацију на измењене климатске услове. Истовремено, спровођење пројекта и касније ММР Уредбе ће омогућити свим заинтересованим странама доступност информација и података од значаја за климатске промене.

Реализација пројекта је започета 18. маја 2015. и спроводи се у сарадњи Министарства пољопривреде и заштите животне средине Републике Србије, Министарства екологије, одрживог развоја и енергетике Републике Француске и Техничког мултидисциплинарног центра за проучавање загађења ваздуха (CITEPA). ММР Твининг пројекат трајаће две године и финансира се из фондова Европске уније и буџета Републике Србије у укупној вредности од 1,2 милиона евра. Током пројекта биће организовано више од 500 експертских мисија представника институција Владе и стручних институција Републике Француске. Више од 30 француских експерата сарађиваће са представницима и експертима српских институција у циљу размене примера добре праксе. Поред наведених институција у реализацију пројекта биће укључени и представници других министарства, Републичког завода за статистику, Универзитета, института и невладиних организација.