Почеле Регионалне консултације о Међународном оквиру за заштиту биодиверзитета за Централну и Источну Европу за период након 2020. године

Почеле Регионалне консултације о Међународном оквиру за заштиту биодиверзитета за Централну и Источну Европу за период након 2020. године

Шта може учинити појединац, а шта можемо предузети сви заједно, како би зауставили девастирајуће дејство савремене цивилизације и очували богатство живота на Планети – суштинско је питање које је поставио министар заштите животне средине Горан Триван на отварању Регионалних консултација о Међународном оквиру за заштиту биодиверзитета за Централну и Источну Европу за период након 2020. године, које се одржавају од 16. до 18. априла 2019. године у Београду.

Сведоци смо смањења броја врста на Планети, нестајања природних ресурса – шума, вода, предеоних целина, последица климатских промена, деградирајућих процеса који мењају лице Планете. Сваког дана нестане неколико стотина врста у свету. Човек до те мере девастира своје окружење,  да доводи у питање опстанак живог света, указао је министар Триван и додао да је, упркос томе, неопходно истрајати у остваривању постављених циљева у очувању биодиверзитета и циљевима одрживог развоја.   „Питање је – шта могу да урадим за своју земљу? Свако од нас мора учинити шта може да би сачувао биодиверзитет, да би сачувао Планету.“, истакао је Триван. Србија ће бити поуздан и снажан партнер у борби за очување биодиверзитата и ублажавање последица климатских промена, и пружиће свој пуни допринос остваривању заједничке визије према глобалном оквиру за биодиверзитет након 2020. године, поручио је.

Регионалне консултације представника земаља чланица Конвенције о биодиверзитету омогућиће заједничку анализу, сумирање, и на основу иновација и нових технолошких решења, креирање идеја и предлога за развијање заједничких основа и визија према глобалном оквиру за биодиверзитет након 2020. године, нагласила је Кристијана Паска Палмер, извршна секретарка Конвенције о биодиверзитету. Консултације би требало да обезбеде, не само реалистични, амбициозни, већ и практични приступ у решавању проблема заустављања губитка биодиверзитета, нагласила је.

Програм Уједињених нација за развој - УНДП који је део значајног процеса очувања биодиверзитета што потврђује са око 400 актуелних пројеката заштите природе које подржава широм света, спреман је да подржи амбициозније заједничке циљеве, нагласила је заменица сталне представнице УНДП у Србији Стелиана Недера. Нова генерација докумената помоћи ће нам да дођемо до нових решења за изазове које доноси будућност, али се до њих мора доћи заједничким промишљањем, иновативним приступом и сарадњом свих заинтересованих страна, указала је Недера.

На Регионалним консултацијама у Београду учествују представници преко 20  земаља чланица Конвенције из региона Централне и Источне Европе, затим Секретаријата конвенције, међународних организација, научних и стручних организација, локалних заједница и невладиних организација.

Регионалне консултације представљају прилику за земље чланице и све заинтересоване стране у региону да се укључе у процес глобалних консултација, како би се  размотриле доступне научне информације и знања, омогућило учесницима да поделе релевантне студије случаја, искуства и научене лекције из имплементације Стратешког плана за биодиверзитет 2011-2020 и релевантних Аичи циљева и идентификовали потенцијални елементи оквира за заштиту биодиверзитета за период након 2020. године. Заједничка промишљања и предлози учесника регионалних консултација биће основ за учешће на петнаестом заседању Конференције чланица Kонвенције које ће бити одржано у Kини следеће године, када се предвиђа усвајање глобалног оквира биодиверзитета после 2020. године.

Министарство заштите животне средине, у својству надлежне институције за праћење спровођења Конвенције о биолошкој разноврсности, у име Владе Републике Србије домаћин је одржавања Регионалних консултација о међународном оквиру за заштиту биодиверзитета за Централну и Источну Европу за период након 2020. године. Секретаријат Конвенције о биолошкој разноврсности суорганизатор је ових консултација уз подршку Програма Уједињених нације за развој (УНДП),  канцеларија у Србији.