Почела регионална конференција посвећена убрзању преласка на циркуларну економију

Докић циркуларна 1

Почела регионална конференција посвећена убрзању преласка на циркуларну економију

Циркуларна економија је значајан елемент који доприноси зеленој транзицији Србије, а тиме и одрживом развоју друштва као целине, речено је данас на отварању дводневне регионалне конференције „Убрзање транзиције ка циркуларној економији“, која се одржава у Београду.

Докић циркуларна 2Државна секретарка у Министарству заштите животне средине Сандра Докић нагласила је отварајући скуп, да иако је зелена транзиција свеобухватан процес, у фокусу конференције биће онај аспект циркуларне економије који се односи на управљање отпадом од хране.

«Подаци показују једну нелогичност, а то је да се једна трећина хране у свету баци, док је истовремено у појединим деловима света нема довољно. Овај проблем је препознат и у глобалним договорима - Агенда 2030 и Париском споразуму, документима чији је Србија потписник и чијим циљевима смо посвећени. У Србији смо већ направили значајне кораке како бисмо утицали на смањење ове појаве, радећи паралелно на усвајању неопходне регулативе и изградњи зелене инфраструктуре“, рекла је Докић.

Када је реч о регултиви, она је нагласила да је Србија, по угледу на успешне земље на овом плану, прва на Западном Балкану припремила Мапу пута за циркуларну економију, а усвојен је и Програм развоја циркуларне економије, као и низ других стратешких докумената.

Докић циркуларна 3Говорећи о инфраструктури, Докић је истакла да Министарство реализује капиталне пројекте изградње регионалних и рециклажних центара, где ће се отпад третирати на најсавременији начин, поштујући принципе циркуларне економије. Она је додала да је у Србији, кроз ИПА пројекат, уведена примарна сепарација отпада у 17 локалних самоуправа. Према њеним речима, Министарство подстиче и иновације у овом процесу, па је кроз пројекат ''Смањење угљеничног отиска локалних заједница применом принципа циркуларне економије у републици Србији'', који спроводи са UNDP, у протекле две године пристигло 25 иновативних идеја од научно-истраживачких организација.

„Овај скуп је важан, јер ће иницијативе које ће бити представљене у наредна два дана допринети бржој и иновативнијој имплементацији кружне економије, а тиме и одрживом коришћењу ограничених ресурса, што нам је циљ“, рекла је Докић.

Конференцију су организовали Министарство заштите животне средине у сарадњи са Економском комисијом Уједињених нација за Европу – UNECE. Окупила је бројне учеснике, међу којима су представници јавног и приватног сектора, финансијских институција и научно истраживачког и цивилног миљеа из земаља UNECE региона.