Отворен Зелени камп у Обреновцу

Отворен Зелени камп у Обреновцу

20150605_094550-e1433501004760Поводом обележавања 5. јуна, Међународног дана заштите животне средине, данас су шеф Делегације ЕУ у Републици Србији Њ.Е. амбасадор Мајкл Девенпорт, министар пољопривреде и заштите животне средине Снежана Богосављевић Бошковић, министар омладине и спорта Вања Удовичић и градоначелник Београда Синиша Мали, свечано отворили Зелени камп у Спортско културном центру Обреновац.

„Данас се налазимо у Обреновцу, граду који је претрпео катастрофалне последице током прошлогодишњих поплава. Мисли грађана Обреновца, Београда и читаве Србије тада су са аспекта еколошке безбедности биле усмерене и на непосредно окружење Обреновца, на Барич и потенцијалне ризике у погледу опасног отпада „Прве искре“. Желим да вас обавестим да су у нашем Министарству управо пре три дана отворене понуде и да ће се у најскорије време, у складу са европским стандардима, приступити измештању и трајном збињавању овог отпада и да је Министарство за ову намену определило 120 милиона динара“, најавила је министар Богосављевић Бошковић приликом отварања Зеленог кампа у Обреновцу.

Министар Богосављевић Бошковић је овом приликом истакла и то да је Министарство, 29. маја, објавило јавни конкурс за суфинансирање пројеката организација цивилног друштва у области заштите животне средине, са укупним износом од 20 милиона динара. „Министарство је посебно водило рачуна да Конкурсом обухвати рањиве друштвене групе, промовише родну равноправност, као и улогу организација цивилног друштва у процесу преговора за Поглавље 27“, рекла је министар и позвала удружења и друге организације цивилног друштва у области заштите животне средине да поднесу пријаве до 15. јуна ове године до када је означен рок за подношење пријава.

Уверена у пун успех овог и свих следећих Зелених кампова у Обреновцу, министар је поздравила све присутне, госте и волонтере који присусвују обележавању 5. јуна, светског дана животне средине у Обреновцу, и пожелела здраву и очувану животну средину европске Србије са надом да сваки данашњи и будући учесник кампа буде још снажнији и квалитетнији промотер животне средине.

Након свечаног отварања кампа, амбасадор Мајкл Девенпорт, министар Снежана Богосављевић Бошковић, министар Вања Удовичић и градоначелник Синиша Мали придружили су се волонтерима у дечјем вртићу „Весељко”, и са њима радили на акцији озелењавања дворишта и игралишта за децу. Данас је такође обаљена и примопредаја 13 пољопривредних машина које је донирала Европска унија, као помоћ пољопривредницима који су претрпели велике губитке у опреми, у прошлогодишњим поплавама.

Светски дан заштите животне средине, 5. јун, изабран је као дан када се организује Зелени камп како би се указало на проблеме загађења и климатских промена, који су један од узрочника поплава широм света, док је Обреновац изабран као локација која је током мајских поплава 2014. године претрпела највећу штету.