Otvoren Zeleni kamp u Obrenovcu

Otvoren Zeleni kamp u Obrenovcu

20150605_094550-e1433501004760Povodom obeležavanja 5. juna, Međunarodnog dana zaštite životne sredine, danas su šef Delegacije EU u Republici Srbiji Nj.E. ambasador Majkl Devenport, ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić i gradonačelnik Beograda Siniša Mali, svečano otvorili Zeleni kamp u Sportsko kulturnom centru Obrenovac.

„Danas se nalazimo u Obrenovcu, gradu koji je pretrpeo katastrofalne posledice tokom prošlogodišnjih poplava. Misli građana Obrenovca, Beograda i čitave Srbije tada su sa aspekta ekološke bezbednosti bile usmerene i na neposredno okruženje Obrenovca, na Barič i potencijalne rizike u pogledu opasnog otpada „Prve iskre“. Želim da vas obavestim da su u našem Ministarstvu upravo pre tri dana otvorene ponude i da će se u najskorije vreme, u skladu sa evropskim standardima, pristupiti izmeštanju i trajnom zbinjavanju ovog otpada i da je Ministarstvo za ovu namenu opredelilo 120 miliona dinara“, najavila je ministar Bogosavljević Bošković prilikom otvaranja Zelenog kampa u Obrenovcu.

Ministar Bogosavljević Bošković je ovom prilikom istakla i to da je Ministarstvo, 29. maja, objavilo javni konkurs za sufinansiranje projekata organizacija civilnog društva u oblasti zaštite životne sredine, sa ukupnim iznosom od 20 miliona dinara. „Ministarstvo je posebno vodilo računa da Konkursom obuhvati ranjive društvene grupe, promoviše rodnu ravnopravnost, kao i ulogu organizacija civilnog društva u procesu pregovora za Poglavlje 27“, rekla je ministar i pozvala udruženja i druge organizacije civilnog društva u oblasti zaštite životne sredine da podnesu prijave do 15. juna ove godine do kada je označen rok za podnošenje prijava.

Uverena u pun uspeh ovog i svih sledećih Zelenih kampova u Obrenovcu, ministar je pozdravila sve prisutne, goste i volontere koji prisusvuju obeležavanju 5. juna, svetskog dana životne sredine u Obrenovcu, i poželela zdravu i očuvanu životnu sredinu evropske Srbije sa nadom da svaki današnji i budući učesnik kampa bude još snažniji i kvalitetniji promoter životne sredine.

Nakon svečanog otvaranja kampa, ambasador Majkl Devenport, ministar Snežana Bogosavljević Bošković, ministar Vanja Udovičić i gradonačelnik Siniša Mali pridružili su se volonterima u dečjem vrtiću „Veseljko”, i sa njima radili na akciji ozelenjavanja dvorišta i igrališta za decu. Danas je takođe obaljena i primopredaja 13 poljoprivrednih mašina koje je donirala Evropska unija, kao pomoć poljoprivrednicima koji su pretrpeli velike gubitke u opremi, u prošlogodišnjim poplavama.

Svetski dan zaštite životne sredine, 5. jun, izabran je kao dan kada se organizuje Zeleni kamp kako bi se ukazalo na probleme zagađenja i klimatskih promena, koji su jedan od uzročnika poplava širom sveta, dok je Obrenovac izabran kao lokacija koja je tokom majskih poplava 2014. godine pretrpela najveću štetu.