Отворен семинар за управљаче заштићених природних подручја „Очување и промовисање културног наслеђа и традиционалних знања“

Отворен семинар за управљаче заштићених природних подручја „Очување и промовисање културног наслеђа и традиционалних знања“

20141015Државни секретар Министарства пољопривреде и заштите животне средине мр Стана Божовић, отворила је данас семинар за управљаче заштићених природних подручја, који се традиционално одржава, шесту годину за редом. Тема овог семинара је „Очување и промовисање културног наслеђа и традиционалних знања“ и настала је из жеље да се за будућност сачува све оно што је вековима неговано у обичајима, предањима, народној кухињи, старим занатима, говору, људима који су живели или живе у заштићеним подручјима.

„Одрживи развој - шанса Србије, у блиској повезаности са одрживим коришћењем природних ресурса у оквиру система заштите природе, тачније његове улоге у смањењу сиромаштва на националном и локалном нивоу. У складу са тим треба истаћи значај руралног развоја у контексту заштите и одрживог развоја заштићених подручја. Управо овакви и слични скупови представљају добру прилику, да кроз презентацију активности и пројеката који су у функцији промовисања културног наслеђа и традиционалног знања, да допринесемо њиховој промоцији и популаризацији, са циљем да се кроз добро управљање заштићеним подручјима обезбеди вишеструка корист“, рекла је на отварању државни секретар.

20141015_112658У прошлости, сеоска домаћинства углавном су користила намирнице које су сама производила. У новије време, откад је више допунских привредних грана, сеоско домаћинство се одређеним намирницама снабдева на тржишту. И поред тога, у исхрани становништва карпатског краја уочава се конзервативност и архаичност у начину препремања хране, садржају оброка и исхрани, како свакодневној, тако и ритуалној. Могло би се рећи да се у њој задржало више архаизма него у било ком облику материјалне културе.

„Стари и традиционални занати, знање, вештине и производи, као и њихов резултат, представљају један од кључних делова националне културне баштине. Заштита старих заната више је од обичне културолошке потребе“, нагласила је Божовић.

Вредно природно и културно наслеђе, које је сачуванао у савременим условима може представљати велики потенцијал за развој, наравно само ако се његов концепт базира на поштовању принципа одрживости.

Заштићена подручја Републике Србије, која су углавном и рурална подручја, треба да се заснивају на принципима интегралног управљања природних и радом створених вредности, уз пуно учешће свих заинтересованих страна.

На семинару је истакнутно да је јако значајно, у функцији одрживог развоја, опстанак малих сеоских газдинстава и фарми у Србији. Рурални туризам упрвао треба да помогне овом опстанку и не требамо заборавити, да развој руралне средине није могућ без локалног становништва. Јачање едукације и информисаности локалног становништва, која се баве туризмом и/или производњом хране у заштићеним подручјима, треба да допринесе успешном развоју одрживог туризма.

Семинар је креиран је са циљем да постане кључна манифестација свима онима који директно или индиректно учествују у управљању заштићеним подручјима. Током ова два дана одржаће се различите презентације у овој области, интерактивне дискусије, радионице и друге видове размене искустава.