Otvoren seminar za upravljače zaštićenih prirodnih područja „Očuvanje i promovisanje kulturnog nasleđa i tradicionalnih znanja“

Otvoren seminar za upravljače zaštićenih prirodnih područja „Očuvanje i promovisanje kulturnog nasleđa i tradicionalnih znanja“

20141015Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine mr Stana Božović, otvorila je danas seminar za upravljače zaštićenih prirodnih područja, koji se tradicionalno održava, šestu godinu za redom. Tema ovog seminara je „Očuvanje i promovisanje kulturnog nasleđa i tradicionalnih znanja“ i nastala je iz želje da se za budućnost sačuva sve ono što je vekovima negovano u običajima, predanjima, narodnoj kuhinji, starim zanatima, govoru, ljudima koji su živeli ili žive u zaštićenim područjima.

„Održivi razvoj - šansa Srbije, u bliskoj povezanosti sa održivim korišćenjem prirodnih resursa u okviru sistema zaštite prirode, tačnije njegove uloge u smanjenju siromaštva na nacionalnom i lokalnom nivou. U skladu sa tim treba istaći značaj ruralnog razvoja u kontekstu zaštite i održivog razvoja zaštićenih područja. Upravo ovakvi i slični skupovi predstavljaju dobru priliku, da kroz prezentaciju aktivnosti i projekata koji su u funkciji promovisanja kulturnog nasleđa i tradicionalnog znanja, da doprinesemo njihovoj promociji i popularizaciji, sa ciljem da se kroz dobro upravljanje zaštićenim područjima obezbedi višestruka korist“, rekla je na otvaranju državni sekretar.

20141015_112658U prošlosti, seoska domaćinstva uglavnom su koristila namirnice koje su sama proizvodila. U novije vreme, otkad je više dopunskih privrednih grana, seosko domaćinstvo se određenim namirnicama snabdeva na tržištu. I pored toga, u ishrani stanovništva karpatskog kraja uočava se konzervativnost i arhaičnost u načinu prepremanja hrane, sadržaju obroka i ishrani, kako svakodnevnoj, tako i ritualnoj. Moglo bi se reći da se u njoj zadržalo više arhaizma nego u bilo kom obliku materijalne kulture.

„Stari i tradicionalni zanati, znanje, veštine i proizvodi, kao i njihov rezultat, predstavljaju jedan od ključnih delova nacionalne kulturne baštine. Zaštita starih zanata više je od obične kulturološke potrebe“, naglasila je Božović.

Vredno prirodno i kulturno nasleđe, koje je sačuvanao u savremenim uslovima može predstavljati veliki potencijal za razvoj, naravno samo ako se njegov koncept bazira na poštovanju principa održivosti.

Zaštićena područja Republike Srbije, koja su uglavnom i ruralna područja, treba da se zasnivaju na principima integralnog upravljanja prirodnih i radom stvorenih vrednosti, uz puno učešće svih zainteresovanih strana.

Na seminaru je istaknutno da je jako značajno, u funkciji održivog razvoja, opstanak malih seoskih gazdinstava i farmi u Srbiji. Ruralni turizam uprvao treba da pomogne ovom opstanku i ne trebamo zaboraviti, da razvoj ruralne sredine nije moguć bez lokalnog stanovništva. Jačanje edukacije i informisanosti lokalnog stanovništva, koja se bave turizmom i/ili proizvodnjom hrane u zaštićenim područjima, treba da doprinese uspešnom razvoju održivog turizma.

Seminar je kreiran je sa ciljem da postane ključna manifestacija svima onima koji direktno ili indirektno učestvuju u upravljanju zaštićenim područjima. Tokom ova dva dana održaće se različite prezentacije u ovoj oblasti, interaktivne diskusije, radionice i druge vidove razmene iskustava.