Отворен нови погон за рециклажу

Отворен нови погон за рециклажу

IMG_1521„Компанија Гринтек је прави пример визије за развој и заштиту животне средине какву има Влада Републике Србије за овај сектор кроз трансфер и примена нових технологија, отварање нових радних места, развој зелене индустрије, заштита природних ресурса поновним искоришћавање материјала, смањење емисија гасова са ефектом стаклене баште“, рекла је државни секретар Министарства пољопривреде и заштите животне средине Стана Божовић приликом отварања новог рециклажног погона у Младенову.

Компанија ГРИНТЕК je послује 10 година у Србији, почела је са 30 запослених и 1800 тона рециклираног ПЕТ отпада, док данас покрива 60% територије Србије и рециклирали су 8200 тона и запошљавају 130 људи.

Државни секретар Божовић је истакла да су циљеви који су планирални уредбом о амбалажном отпаду, а који подразумевају једну трећину рециклираног отпада испуњени, те тако од укупне количина амбалаже стављене на тржиште Републике Србије у 2014. години, која износи око 330 000 тона, рециклирано је нешто мало мање од 100 000 тона.

IMG_1536Божовић је најавила да Министарство припрема предлог приручника за локалне самоуправе и регионе за управљање отпадом који би омогућио јасна упутства доносиоцима одлука на локалном нивоу у погледу приватних инвестиција у управљање отпадом и додала да су компаније које желе да инвестирају у раздвајање, транспорт, депоновање, поновно искоришћење кроз рециклажу или добијање енергије су добродошле у Србију.

Захваљујући новој инвестицији вредној 4 милиона еура запослено је нових 100 радника, чиме је укупан број запослених у предузећу достигао 130, унапредеђен је технолишки ниво и капацитет рециклаже ПЕТ боца и покренут је погон за рециклажу отпадног полиетилена. Гринтек је део смо Грин групе (Green Group) чије је седиште групације у Румунији, а већински власници групације су Европска банка за обнову и развој –ЕБРД и Global Finance Investment Fond из Грчке.

Свечаној церемонији отварања присуствовали су и Амбасадор Румуније Даниел Бану, Покрајински секретар за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине Слободан Пузовић представници Привредне коморе Србије, јавних комуналних предузећа, индустрије рециклаже и многи други.