Отворен Међународни сајам заштите животне средине и природних ресурса „EcoFair 2015.“

Отворен Међународни сајам заштите животне средине и природних ресурса „EcoFair 2015.“

Данас је отворен Међународни сајам заштите животне средине и природних ресурса „EcoFair 2015.“ под покровитељством Министарства пољопривреде и заштите животне средине на Београдском сајму.

Међународни сајам заштите животне средине и природних ресурса – EcoFair, највећи је и најрепрезентативнији скуп те врсте у овом делу Европе, привредно-едукативна манифестација са изузетним регионалним ауторитетом. Сајам је посвећен системима и механизмима заштите животне средине, са посебним акцентом на „зеленој економији“, индустрији рециклаже и управљању отпадом.

„Oчувaњe живoтнe срeдинe je пoтрeбa и oбaвeзa свaкe држaвe, свaкoг друштвa, али и сваког појединца. Рaзличити прojeкти зaштитe живoтнe срeдинe сe бaвe смaњeњeм зaгaђeњa aли и сaмим oчувaњeм прирoдe и прирoдних рeсурсa. Циљ je смaњити нeгaтивнe eфeктe и пoслeдицe пo здрaвљe људи, биљнoг и живoтињскoг свeтa кojи нaстajу кao рeзултaт  сaврeмeнoг нaчинa живoтa, као и очувати природне ресурсе за потребе будућих генерација. Пoдршкa пojeдинaцa, друштвa и држaвe су прeдуслoв зa пoкрeтaњe кoнкрeтних aкциja у oствaривaњу eфикaсних рeзултaтa у свим oблaстимa заштите животне средине“, рекла је државни секретар Министарства пољопривреде и заштите животне средине Стана Божовић приликом отварања.

Божовић је нагласила да је ова манифестација прилика да се област заштите животне средине шире афирмише као и  да се унапреди сарадња са привредним субјектима и са невладиним сектором, као и да веома важну и незаменљиву улогу у напорима за остваривање наших заједничких циљева имају средства јавног информисања, које позивамо да пропрате сајамска догађања и  да активно учествују у њима.

Својим садржајем сајам пружа прилику привредним и осталим субјектима информације о новим техникама и технологијама у области заштите и унапређења квалитета животне средине а самим тим и могућност трансфера најбољих могућих светских технологија.

„EcoФair 2015.“ одржава се у склопу заједничких активности Министарство ће у сарадњи са сајмом, за време припреме и трајања Међународног сајма заштите животне средине и природних ресурса „EcoFair 2015“, учествовати у организацији стручних конференција у оквиру пратећег стручног програма.