Otvoren Međunarodni sajam zaštite životne sredine i prirodnih resursa „EcoFair 2015.“

Otvoren Međunarodni sajam zaštite životne sredine i prirodnih resursa „EcoFair 2015.“

Danas je otvoren Međunarodni sajam zaštite životne sredine i prirodnih resursa „EcoFair 2015.“ pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine na Beogradskom sajmu.

Međunarodni sajam zaštite životne sredine i prirodnih resursa – EcoFair, najveći je i najreprezentativniji skup te vrste u ovom delu Evrope, privredno-edukativna manifestacija sa izuzetnim regionalnim autoritetom. Sajam je posvećen sistemima i mehanizmima zaštite životne sredine, sa posebnim akcentom na „zelenoj ekonomiji“, industriji reciklaže i upravljanju otpadom.

„Očuvanje životne sredine je potreba i obaveza svake države, svakog društva, ali i svakog pojedinca. Različiti projekti zaštite životne sredine se bave smanjenjem zagađenja ali i samim očuvanjem prirode i prirodnih resursa. Cilj je smanjiti negativne efekte i posledice po zdravlje ljudi, biljnog i životinjskog sveta koji nastaju kao rezultat  savremenog načina života, kao i očuvati prirodne resurse za potrebe budućih generacija. Podrška pojedinaca, društva i države su preduslov za pokretanje konkretnih akcija u ostvarivanju efikasnih rezultata u svim oblastima zaštite životne sredine“, rekla je državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Stana Božović prilikom otvaranja.

Božović je naglasila da je ova manifestacija prilika da se oblast zaštite životne sredine šire afirmiše kao i  da se unapredi saradnja sa privrednim subjektima i sa nevladinim sektorom, kao i da veoma važnu i nezamenljivu ulogu u naporima za ostvarivanje naših zajedničkih ciljeva imaju sredstva javnog informisanja, koje pozivamo da proprate sajamska događanja i  da aktivno učestvuju u njima.

Svojim sadržajem sajam pruža priliku privrednim i ostalim subjektima informacije o novim tehnikama i tehnologijama u oblasti zaštite i unapređenja kvaliteta životne sredine a samim tim i mogućnost transfera najboljih mogućih svetskih tehnologija.

„EcoFair 2015.“ održava se u sklopu zajedničkih aktivnosti Ministarstvo će u saradnji sa sajmom, za vreme pripreme i trajanja Međunarodnog sajma zaštite životne sredine i prirodnih resursa „EcoFair 2015“, učestvovati u organizaciji stručnih konferencija u okviru pratećeg stručnog programa.