Отворен „EcoFair 2014“

Отворен „EcoFair 2014“

IMG_5350Државни секретар Министарства пољопривреде и заштите животне средине мр Стана Божовић отворила је данас 11. Међународни сајам заштите животне средине "EcoFair 2014".

„Очување животне средине је потреба и обавеза сваке државе, сваког друштва али и сваког појединца. Различити пројекти заштите животне средине се баве смањењем загађења али и самим очувањем природе и природних ресурса. Циљ је смањити негативне ефекте и последице по здравље људи, биљног и животињског света који настају као резултат савременог начина живота, као и очувати природне ресурсе за потребе будућих генерација. Подршка појединаца, друштва и државе су предуслов за покретање конкретних акција у остваривању ефикасних резултата у свим областима заштите животне средине“, рекла је Божовић приликом отварања Сајма.

IMG_5511Сајамска манифестација на ову тему за циљ има развој јавне свести и информисање грађана о питањима и начину решавања проблема у области заштите животне средине. Ова манифестација је такође прилика да се област заштите животне средине шире афирмише као и да се унапреди сарадња са привредним субјектима и са невладиним сектором. Веома важну и незаменљиву улогу у напорима за остваривање наших заједничких циљева имају средства јавног информисања, које позивамо да пропрате сајамска догађања и да активно учествују у њима.

Својим садржајем сајам пружа прилику привредним и осталим субјектима информације о новим техникама и технологијама у области заштите и унапређења квалитета животне средине а самим тим и могућност трансфера најбољих могућих светских технологија.

„Око 30% од свих ЕУ прописа који се морају пренети у законодавство Републике Србије и имплементирати представљају прописе из области заштите животне средине. За заштиту животну средину се одавно зна да је комплексна и скупа обавеза у европским интеграцијама Србије. За стварно усклађивање са прописима ЕУ, односно за имплементацију прописа је потребан непрекидни висок ниво инвестиција и знатни административни напори а то може једино да се постигне у дужем року На билатералном скринингу ће Србија представити извештај о стању животне средине у држави“, рекла је државни секретар.

11. Ме­ђународном сајму заштите животне средине, “ЕCOFAIR 2014” који се одржава од 13 - 16. октобра 2014. под покровитељством Министарства пољопривреде и заштите животне средине Републике Србије и партнерством Привредне коморе Србије. Ове године, на сајму „Eco Fair 2014“ ће узети учешће најважније фирме и институције из области заштите животне средине Србије, акредитоване лабораторије, мала и средња предузећа која се баве заштитом животне средине и локалне самоуправе, са најбољим примерима из праксе. Друштвено одговорно пословање и јавно приватно партнерство су актуелне теме где се сарадња приватног, јавног и цивилног сектора реализују кроз партнерски однос фирми, НВО и локалних самоуправа које препознају знацај и улажу знатна средства у заштиту животне средине.