Otvoren „EcoFair 2014“

Otvoren „EcoFair 2014“

IMG_5350Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine mr Stana Božović otvorila je danas 11. Međunarodni sajam zaštite životne sredine "EcoFair 2014".

„Očuvanje životne sredine je potreba i obaveza svake države, svakog društva ali i svakog pojedinca. Različiti projekti zaštite životne sredine se bave smanjenjem zagađenja ali i samim očuvanjem prirode i prirodnih resursa. Cilj je smanjiti negativne efekte i posledice po zdravlje ljudi, biljnog i životinjskog sveta koji nastaju kao rezultat savremenog načina života, kao i očuvati prirodne resurse za potrebe budućih generacija. Podrška pojedinaca, društva i države su preduslov za pokretanje konkretnih akcija u ostvarivanju efikasnih rezultata u svim oblastima zaštite životne sredine“, rekla je Božović prilikom otvaranja Sajma.

IMG_5511Sajamska manifestacija na ovu temu za cilj ima razvoj javne svesti i informisanje građana o pitanjima i načinu rešavanja problema u oblasti zaštite životne sredine. Ova manifestacija je takođe prilika da se oblast zaštite životne sredine šire afirmiše kao i da se unapredi saradnja sa privrednim subjektima i sa nevladinim sektorom. Veoma važnu i nezamenljivu ulogu u naporima za ostvarivanje naših zajedničkih ciljeva imaju sredstva javnog informisanja, koje pozivamo da proprate sajamska događanja i da aktivno učestvuju u njima.

Svojim sadržajem sajam pruža priliku privrednim i ostalim subjektima informacije o novim tehnikama i tehnologijama u oblasti zaštite i unapređenja kvaliteta životne sredine a samim tim i mogućnost transfera najboljih mogućih svetskih tehnologija.

„Oko 30% od svih EU propisa koji se moraju preneti u zakonodavstvo Republike Srbije i implementirati predstavljaju propise iz oblasti zaštite životne sredine. Za zaštitu životnu sredinu se odavno zna da je kompleksna i skupa obaveza u evropskim integracijama Srbije. Za stvarno usklađivanje sa propisima EU, odnosno za implementaciju propisa je potreban neprekidni visok nivo investicija i znatni administrativni napori a to može jedino da se postigne u dužem roku Na bilateralnom skriningu će Srbija predstaviti izveštaj o stanju životne sredine u državi“, rekla je državni sekretar.

11. Me­đunarodnom sajmu zaštite životne sredine, “ECOFAIR 2014” koji se održava od 13 - 16. oktobra 2014. pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije i partnerstvom Privredne komore Srbije. Ove godine, na sajmu „Eco Fair 2014“ će uzeti učešće najvažnije firme i institucije iz oblasti zaštite životne sredine Srbije, akreditovane laboratorije, mala i srednja preduzeća koja se bave zaštitom životne sredine i lokalne samouprave, sa najboljim primerima iz prakse. Društveno odgovorno poslovanje i javno privatno partnerstvo su aktuelne teme gde se saradnja privatnog, javnog i civilnog sektora realizuju kroz partnerski odnos firmi, NVO i lokalnih samouprava koje prepoznaju znacaj i ulažu znatna sredstva u zaštitu životne sredine.