Отворен 17. Међународни сајам заштите животне средине и природних ресурса – EcoFair2021

Отворен 17. Међународни сајам заштите животне средине и природних ресурса – EcoFair2021

Отворен 17. Међународни сајам заштите животне средине и природних ресурса – EcoFair2021

Овогодишњи сајам, чија је примарна тема „Екологија као начин живота“, добра је прилика да се сви заједно подсетимо колико је важно да сваки појединац, али и друштво у целини, брине о нашој животној средини – изјавила је данас помоћница министарке заштите животне средине Сандра Докић, отварајући 17. Међународни сајам заштите животне средине и природних ресурса на Београдском сајму.

Отворен 17. Међународни сајам заштите животне средине и природних ресурса – EcoFair2021- У последњих годину дана, од када је министарка Ирена Вујовић на челу овог важног ресора, покренути су бројни зелени пројекти. Одређене су три приоритетне области – смањење загађења ваздуха, изградња постројења за третман отпадних вода и кроз тај пројекат изградња канализационе мреже, као и изградња модерних рециклажних центара. На сва три колосека смо паралелно радили и усвојили више важних закона. Зелени пројекти које смо спроводили препознати су и у документу чијим циљевима је Србија у потпуности посвећена, Зеленој агенди за Западни Балкан – истакла је Докић.

Помоћница министарке је захвалила организаторима на великом труду и додала да је сајам екологије добра прилика за посетиоце да се упознају са активностима ресорног министарства, али и да боље увиде начине на који сваки појединац може да допринесе унапређењу стања животне средине.

​Отворен 17. Међународни сајам заштите животне средине и природних ресурса – EcoFair2021 [Кликните и повуците да би померали] ​- У току је и израда Програма циркуларне економије са пратећим акционим планом за период од три године, који се финансира из буџета Србије. Циљ овог документа је да што брже пређемо на циркуларни модел економије који ће омогућити да се ресурси и енергија ефикасно користе и да се постигне одржив развој земље. Са активностима и пројектима које спроводимо, посетиоци ће моћи да се упознају кроз презентације мојих колега из Министарства, који ће том приликом представити наше значајне резултате као што је проглашење првог највећег резервата биосфере на свету  Мура-Драва-Дунав,  који се простире кроз 5 земаља и од ове године као природно добро ужива заштиту УНЕСКА, затим представљање првог геопарка у Србији Геопарк Ђердап, активности у области управљања отпадним водама и отпадом, као и још много тога – додала је Докић.

​Отворен 17. Међународни сајам заштите животне средине и природних ресурса – EcoFair2021 [Кликните и повуците да би померали] ​Министарство заштите животне средине традиционални је покровитељ ове манифестације која је посвећена системима и механизмима заштите животне средине са акцентом на циркуларној економији, управљању отпадом, комуналним технологијама, али и заштити природних ресурса.