Otvoren 17. Međunarodni sajam zaštite životne sredine i prirodnih resursa – EcoFair2021

Отворен 17. Међународни сајам заштите животне средине и природних ресурса – EcoFair2021

Otvoren 17. Međunarodni sajam zaštite životne sredine i prirodnih resursa – EcoFair2021

Ovogodišnji sajam, čija je primarna tema „Ekologija kao način života“, dobra je prilika da se svi zajedno podsetimo koliko je važno da svaki pojedinac, ali i društvo u celini, brine o našoj životnoj sredini – izjavila je danas pomoćnica ministarke zaštite životne sredine Sandra Dokić, otvarajući 17. Međunarodni sajam zaštite životne sredine i prirodnih resursa na Beogradskom sajmu.

Otvoren 17. Međunarodni sajam zaštite životne sredine i prirodnih resursa – EcoFair2021- U poslednjih godinu dana, od kada je ministarka Irena Vujović na čelu ovog važnog resora, pokrenuti su brojni zeleni projekti. Određene su tri prioritetne oblasti – smanjenje zagađenja vazduha, izgradnja postrojenja za tretman otpadnih voda i kroz taj projekat izgradnja kanalizacione mreže, kao i izgradnja modernih reciklažnih centara. Na sva tri koloseka smo paralelno radili i usvojili više važnih zakona. Zeleni projekti koje smo sprovodili prepoznati su i u dokumentu čijim ciljevima je Srbija u potpunosti posvećena, Zelenoj agendi za Zapadni Balkan – istakla je Dokić.

Pomoćnica ministarke je zahvalila organizatorima na velikom trudu i dodala da je sajam ekologije dobra prilika za posetioce da se upoznaju sa aktivnostima resornog ministarstva, ali i da bolje uvide načine na koji svaki pojedinac može da doprinese unapređenju stanja životne sredine.

​Otvoren 17. Međunarodni sajam zaštite životne sredine i prirodnih resursa – EcoFair2021 [Kliknite i povucite da bi pomerali] ​- U toku je i izrada Programa cirkularne ekonomije sa pratećim akcionim planom za period od tri godine, koji se finansira iz budžeta Srbije. Cilj ovog dokumenta je da što brže pređemo na cirkularni model ekonomije koji će omogućiti da se resursi i energija efikasno koriste i da se postigne održiv razvoj zemlje. Sa aktivnostima i projektima koje sprovodimo, posetioci će moći da se upoznaju kroz prezentacije mojih kolega iz Ministarstva, koji će tom prilikom predstaviti naše značajne rezultate kao što je proglašenje prvog najvećeg rezervata biosfere na svetu  Mura-Drava-Dunav,  koji se prostire kroz 5 zemalja i od ove godine kao prirodno dobro uživa zaštitu UNESKA, zatim predstavljanje prvog geoparka u Srbiji Geopark Đerdap, aktivnosti u oblasti upravljanja otpadnim vodama i otpadom, kao i još mnogo toga – dodala je Dokić.

​Otvoren 17. Međunarodni sajam zaštite životne sredine i prirodnih resursa – EcoFair2021 [Kliknite i povucite da bi pomerali] ​Ministarstvo zaštite životne sredine tradicionalni je pokrovitelj ove manifestacije koja je posvećena sistemima i mehanizmima zaštite životne sredine sa akcentom na cirkularnoj ekonomiji, upravljanju otpadom, komunalnim tehnologijama, ali i zaštiti prirodnih resursa.