Отварање првe уређене стазе за особе са инвалидитетом "Совина шумска учионица" на Митровцу

Отварање првe уређене стазе за особе са инвалидитетом "Совина шумска учионица" на Митровцу

IMG_0236На Митровцу у Националном парку Тара 01. новембра у оквиру реализације пројекта ,,Тара за све” запослени Јавног предузећа "НП Тара", извшили су презентацију уређене стазе за особе са инвалидитетом, под називом ,,Совина шумска учионица”. Стаза се налази у шуми смрче и јеле у близини Дечијег одмаралишта Митровац на Тари и Центра за посетиоце НП "Тара". Стаза је отворена уз присуство представника Министарства пољопривреде и заштите животне средине, Развојног Програма Уједињених Нација (УНДП), Туристичке организације Србије, СТЦ "Бајина Башта", Центра дечијих летовалишта града Београда, школе за ученике оштећеног вида „Вељко Рамадановић” из Земуна, представника локалних удружења особа са инвалидитетом и других.

Уређење стазе реализовано је средствима донацијe Програма Уједињених нација за равој (УНДП) у оквиру пројекта "Подршка одрживом финансирању система заштићених подручја у Србији". Пројекат се састоји од 3 компоненте: Уређење стазе прилагођене особама са посебним потребама, Обележавање бициклистичке руте "Царска Тара" дуге 42 км (Калуђерске Баре - Добро Поље - Митровац - Растиште - Перућац) и израда "Бизнис плана за одрживо финасирање подручја НП Тара".

2Циљ пројеката "Тара за све" је допринос одрживом развоју Националног парка "Тара" кроз унапређење туристичких садржаја и наглашену социјалну димензију, јер ће се на тај начин омогућити већа приступачност особама са посебним потребама. "Совина шумска учионица" је замишљена као локалитет где се сви посетиоци без ограничења могу одмарати те кроз едукативне табле научити о природним вредностима Парка.

Прилагођеност особама са посебним потребама се огледа кроз тврду подлогу стазе, нагиб 2-5%, дрвени мобилијар универзалног дизајна, тактилне табле и 3 улаза са асфалтних површина. Стаза је опремљена са пет одморишта са 5 клупа, 5 сетова столова са клупама и 6 едукативно-интерактивних табли.

Теме тактилних табли су трагови животиња на Тари (вука, медведа, дивокозе, видре) и облици листова и плодова карактеристичних врста дрвећа (храст, јавор, јасен, буква). Табле су урађене на дрвету у дуборезу са називима врсте исписаним на месинганим плочицама на Брајевој азбуци.Такође, постављена је и табла са тактилним рељефом Националног парка Тара на којој посетиоци могу сазнати најзначајније локалитете у Парку. Едукативне табле су посвећене птицама, биљкама и шумама-дрвећу Таре. Ове значајне врсте су представљене сликама и прикладним текстом. Стаза је пројектована и уређена уз велику помоћ Националне организације особа са инвалидитетом Србије.