Otvaranje prve uređene staze za osobe sa invaliditetom "Sovina šumska učionica" na Mitrovcu

Otvaranje prve uređene staze za osobe sa invaliditetom "Sovina šumska učionica" na Mitrovcu

IMG_0236Na Mitrovcu u Nacionalnom parku Tara 01. novembra u okviru realizacije projekta ,,Tara za sve” zaposleni Javnog preduzeća "NP Tara", izvšili su prezentaciju uređene staze za osobe sa invaliditetom, pod nazivom ,,Sovina šumska učionica”. Staza se nalazi u šumi smrče i jele u blizini Dečijeg odmarališta Mitrovac na Tari i Centra za posetioce NP "Tara". Staza je otvorena uz prisustvo predstavnika Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Razvojnog Programa Ujedinjenih Nacija (UNDP), Turističke organizacije Srbije, STC "Bajina Bašta", Centra dečijih letovališta grada Beograda, škole za učenike oštećenog vida „Veljko Ramadanović” iz Zemuna, predstavnika lokalnih udruženja osoba sa invaliditetom i drugih.

Uređenje staze realizovano je sredstvima donacije Programa Ujedinjenih nacija za ravoj (UNDP) u okviru projekta "Podrška održivom finansiranju sistema zaštićenih područja u Srbiji". Projekat se sastoji od 3 komponente: Uređenje staze prilagođene osobama sa posebnim potrebama, Obeležavanje biciklističke rute "Carska Tara" duge 42 km (Kaluđerske Bare - Dobro Polje - Mitrovac - Rastište - Perućac) i izrada "Biznis plana za održivo finasiranje područja NP Tara".

2Cilj projekata "Tara za sve" je doprinos održivom razvoju Nacionalnog parka "Tara" kroz unapređenje turističkih sadržaja i naglašenu socijalnu dimenziju, jer će se na taj način omogućiti veća pristupačnost osobama sa posebnim potrebama. "Sovina šumska učionica" je zamišljena kao lokalitet gde se svi posetioci bez ograničenja mogu odmarati te kroz edukativne table naučiti o prirodnim vrednostima Parka.

Prilagođenost osobama sa posebnim potrebama se ogleda kroz tvrdu podlogu staze, nagib 2-5%, drveni mobilijar univerzalnog dizajna, taktilne table i 3 ulaza sa asfaltnih površina. Staza je opremljena sa pet odmorišta sa 5 klupa, 5 setova stolova sa klupama i 6 edukativno-interaktivnih tabli.

Teme taktilnih tabli su tragovi životinja na Tari (vuka, medveda, divokoze, vidre) i oblici listova i plodova karakterističnih vrsta drveća (hrast, javor, jasen, bukva). Table su urađene na drvetu u duborezu sa nazivima vrste ispisanim na mesinganim pločicama na Brajevoj azbuci.Takođe, postavljena je i tabla sa taktilnim reljefom Nacionalnog parka Tara na kojoj posetioci mogu saznati najznačajnije lokalitete u Parku. Edukativne table su posvećene pticama, biljkama i šumama-drveću Tare. Ove značajne vrste su predstavljene slikama i prikladnim tekstom. Staza je projektovana i uređena uz veliku pomoć Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Srbije.