Одржана радионица у циљу припреме Националног плана смањења потрошње флуорованих гасова са ефектом стаклене баште

Одржана радионица у циљу припреме Националног плана смањења потрошње флуорованих гасова са ефектом стаклене баште

Министарство заштите животне средине организовало је радионицу чији је циљ представљање кључних фаза у припреми Националном плана за смањење потрошње флуорованих гасова са ефектом стаклене баште (HFC).

Радионицу је Министарство оргаизовало у сарадњи са имплементационом агенцијом УНИДО, а у њеном раду учествовали су и увозници/извозници флуорованих гасова са ефектом стаклене баште и увозници/извозници производа и/или опреме који садрже или се ослањају на флуороване гасове.

На радионици, под називом „Припрема националног плана смањења потрошње флуорованих гасова са ефектом стаклене баште (HFC)“ било је 30 учесника, а представници компанија који су позвани једна су од циљних група за доставу података потребних за израду Националног плана за смањење потрошње флуорованих гасова са ефектом стаклене баште.

Радионица 1

Учесницима радионице су представљене обавезе преузете након ратификације Кигали амандмана. У питању је, пре свега, замрзавање потрошње HFC супстанци на базни ниво и након тога смањење потрошње ове групе супстанци према јасно дефинисаној динамици.

Радионица 2

Такође, представљен је систем HFC квота у неким земљама региона, а презентован је и пресек стања у вези са одређеним квотама и степену искоришћености од стране увозника/извозника, а у складу са базним нивоом који је Република Србија одредила и са чијом применом је почела од 01. јануара 2024. године. Ова мера  је од изузетног значаја, јер је то спровођење прве контролне мере и испуњење једне од преузетих обавеза наше земље након ратификације Кигали амандмана.

Радионица 3

Радионица је одржана у Београду, а у наредном периоду планирано је одржавање сличних радионица само за друге циљне групе, које могу дати значајан допринос у припреми и касније имплементацији Националног плана смањења потрошње флуорованих гасова са ефектом стаклене баште (HFC).