Održana radionica u cilju pripreme Nacionalnog plana smanjenja potrošnje fluorovanih gasova sa efektom staklene bašte

Održana radionica u cilju pripreme Nacionalnog plana smanjenja potrošnje fluorovanih gasova sa efektom staklene bašte

Ministarstvo zaštite životne sredine organizovalo je radionicu čiji je cilj predstavljanje ključnih faza u pripremi Nacionalnom plana za smanjenje potrošnje fluorovanih gasova sa efektom staklene bašte (HFC).

Radionicu je Ministarstvo orgaizovalo u saradnji sa implementacionom agencijom UNIDO, a u njenom radu učestvovali su i uvoznici/izvoznici fluorovanih gasova sa efektom staklene bašte i uvoznici/izvoznici proizvoda i/ili opreme koji sadrže ili se oslanjaju na fluorovane gasove.

Na radionici, pod nazivom „Priprema nacionalnog plana smanjenja potrošnje fluorovanih gasova sa efektom staklene bašte (HFC)“ bilo je 30 učesnika, a predstavnici kompanija koji su pozvani jedna su od ciljnih grupa za dostavu podataka potrebnih za izradu Nacionalnog plana za smanjenje potrošnje fluorovanih gasova sa efektom staklene bašte.

Radionica 1

Učesnicima radionice su predstavljene obaveze preuzete nakon ratifikacije Kigali amandmana. U pitanju je, pre svega, zamrzavanje potrošnje HFC supstanci na bazni nivo i nakon toga smanjenje potrošnje ove grupe supstanci prema jasno definisanoj dinamici.

Radionica 2

Takođe, predstavljen je sistem HFC kvota u nekim zemljama regiona, a prezentovan je i presek stanja u vezi sa određenim kvotama i stepenu iskorišćenosti od strane uvoznika/izvoznika, a u skladu sa baznim nivoom koji je Republika Srbija odredila i sa čijom primenom je počela od 01. januara 2024. godine. Ova mera  je od izuzetnog značaja, jer je to sprovođenje prve kontrolne mere i ispunjenje jedne od preuzetih obaveza naše zemlje nakon ratifikacije Kigali amandmana.

Radionica 3

Radionica je održana u Beogradu, a u narednom periodu planirano je održavanje sličnih radionica samo za druge ciljne grupe, koje mogu dati značajan doprinos u pripremi i kasnije implementaciji Nacionalnog plana smanjenja potrošnje fluorovanih gasova sa efektom staklene bašte (HFC).