Oдржанa  Oдржанa  јавнa  расправa o  Нацртu  закона о националним парковима

Oдржанa  Oдржанa  јавнa  расправa o  Нацртu  закона о националним парковима

IMG_1646У поступку припреме закона којим се уређује одрживо  коришћење и управљање националним парковима, Министарство пољопривреде и заштите животне средине одржало  је другу јавну расправу о Нацрту закона о националним парковима, у Доњем Милановцу, у просторијама Јавног предузећа „Национални парк Ђердап'' и  трећу јавну расправу 13. октобра у просторијама Месне заједнице Сремска Каменица.

Нацрт закона припремила је Радна група коју су чинили представници: Министарства, јавних предузећа за управљање националним парковима, Завода за заштиту природе Србије и Покрајинског завода за заштиту природе. Учесници у јавној расправи били су представници државних органа и организација, јавних предузећа за управљање националним парковима, представници организација за заштиту природе и невладиног сектора, научна и стручна јавност, као и друге заинтересоване стране.

Помоћник министра, Слободан Ердељан са својим сарадницима Александром Дошлић, Лидијом Стевановић, Славицом Стојановић, Аном Јовић и Невеном Пишчевић присуствовао је овим јавним расправама. Током ове две јавне расправе присутни су могли да се упознају са презентацијом Нацрта закона о националним  парковима где им је указан правни основ доношења овог закона, садржај закона, као и новине које закон доноси. Посебно је истакнута потреба укључивања локалног становништва у систем управљања националних паркова, за шта је Нацрт закона дао могућност кроз образовање Савета корисника Националног парка. Још једна новина коју доноси овај нацрт закона је и Стручни савет Националног парка који представља стручно и консултативно тело а чине га стручна лица из области заштите природе.

Представник Завода за заштиту природе Србије Биљана Крстески презентовала је студију заштите Националног парка „Ђердапˮ указавши на вредности овог подручја (специфичну микроклиму, 1100 биљних врста, преко 50 шумских и жбунастих заједница од којих је преко 30 реликтних, преко 150 врста птица, и незаобилазно култуно наслеђе обзиром да се човек настанио на овим просторима још у доба неолита). Док је Никола Стојнић, представник Покрајинског завода за заштиту природе презентовао Студију заштите НП ,,Фрушка гора” са новинама које су урађене у последње 2 године, односно, указао на проширење граница националног парка по зонама заштите.

IMG_20141013_111938Учесници обе јавне расправе су изнели своје примедбе и конструктивне предлоге, о којима је на лицу места расправљано. Један од учесника јавне расправе у Сремској Каменици био је и представник Епархије сремске Александар Стаменковић, који је дао предлог да треба додати и цркву као члана савета и напоменуо да је у Студији проширења Националног парка Фрушка гора обухваћена и црквена имовина и да црква захтева да се докаже постојање биљних и животињских врста због којих је дошло до проширења, као и да се обезбеди земљиште или надокнада за црквeно земљиште које ће бити обухваћено проширењем. Свим осталим учесницима јавних расправа је предочено да ће се, по завршетку процедуре свих јавних расправа, обрадити све пристигле примедбе коментари и сугестије, након чега ће радна група израдити коначан текст нацрта закона.

Слободан Ердељан, помоћник министра, у завршној речи на обе јавне расправе,  захвалио се свим учесницима у јавној расправи, и истакао, да свако из свог делокруга професије треба активно да учествује и изнесе конкретне предлоге и сугестије у циљу доношења најбољег Закона о националним парковима. Такође је затражио од учесника јавних расправа да све примедбе доставе и писаним путем.

Извештаји са свих Јавних расправа биће накнадно постављени на сајт.