Održana  Održana  javna  rasprava o  Nacrtu  zakona o nacionalnim parkovima

Održana  Održana  javna  rasprava o  Nacrtu  zakona o nacionalnim parkovima

IMG_1646U postupku pripreme zakona kojim se uređuje održivo  korišćenje i upravljanje nacionalnim parkovima, Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine održalo  je drugu javnu raspravu o Nacrtu zakona o nacionalnim parkovima, u Donjem Milanovcu, u prostorijama Javnog preduzeća „Nacionalni park Đerdap'' i  treću javnu raspravu 13. oktobra u prostorijama Mesne zajednice Sremska Kamenica.

Nacrt zakona pripremila je Radna grupa koju su činili predstavnici: Ministarstva, javnih preduzeća za upravljanje nacionalnim parkovima, Zavoda za zaštitu prirode Srbije i Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode. Učesnici u javnoj raspravi bili su predstavnici državnih organa i organizacija, javnih preduzeća za upravljanje nacionalnim parkovima, predstavnici organizacija za zaštitu prirode i nevladinog sektora, naučna i stručna javnost, kao i druge zainteresovane strane.

Pomoćnik ministra, Slobodan Erdeljan sa svojim saradnicima Aleksandrom Došlić, Lidijom Stevanović, Slavicom Stojanović, Anom Jović i Nevenom Piščević prisustvovao je ovim javnim raspravama. Tokom ove dve javne rasprave prisutni su mogli da se upoznaju sa prezentacijom Nacrta zakona o nacionalnim  parkovima gde im je ukazan pravni osnov donošenja ovog zakona, sadržaj zakona, kao i novine koje zakon donosi. Posebno je istaknuta potreba uključivanja lokalnog stanovništva u sistem upravljanja nacionalnih parkova, za šta je Nacrt zakona dao mogućnost kroz obrazovanje Saveta korisnika Nacionalnog parka. Još jedna novina koju donosi ovaj nacrt zakona je i Stručni savet Nacionalnog parka koji predstavlja stručno i konsultativno telo a čine ga stručna lica iz oblasti zaštite prirode.

Predstavnik Zavoda za zaštitu prirode Srbije Biljana Krsteski prezentovala je studiju zaštite Nacionalnog parka „Đerdapˮ ukazavši na vrednosti ovog područja (specifičnu mikroklimu, 1100 biljnih vrsta, preko 50 šumskih i žbunastih zajednica od kojih je preko 30 reliktnih, preko 150 vrsta ptica, i nezaobilazno kultuno nasleđe obzirom da se čovek nastanio na ovim prostorima još u doba neolita). Dok je Nikola Stojnić, predstavnik Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode prezentovao Studiju zaštite NP ,,Fruška gora” sa novinama koje su urađene u poslednje 2 godine, odnosno, ukazao na proširenje granica nacionalnog parka po zonama zaštite.

IMG_20141013_111938Učesnici obe javne rasprave su izneli svoje primedbe i konstruktivne predloge, o kojima je na licu mesta raspravljano. Jedan od učesnika javne rasprave u Sremskoj Kamenici bio je i predstavnik Eparhije sremske Aleksandar Stamenković, koji je dao predlog da treba dodati i crkvu kao člana saveta i napomenuo da je u Studiji proširenja Nacionalnog parka Fruška gora obuhvaćena i crkvena imovina i da crkva zahteva da se dokaže postojanje biljnih i životinjskih vrsta zbog kojih je došlo do proširenja, kao i da se obezbedi zemljište ili nadoknada za crkveno zemljište koje će biti obuhvaćeno proširenjem. Svim ostalim učesnicima javnih rasprava je predočeno da će se, po završetku procedure svih javnih rasprava, obraditi sve pristigle primedbe komentari i sugestije, nakon čega će radna grupa izraditi konačan tekst nacrta zakona.

Slobodan Erdeljan, pomoćnik ministra, u završnoj reči na obe javne rasprave,  zahvalio se svim učesnicima u javnoj raspravi, i istakao, da svako iz svog delokruga profesije treba aktivno da učestvuje i iznese konkretne predloge i sugestije u cilju donošenja najboljeg Zakona o nacionalnim parkovima. Takođe je zatražio od učesnika javnih rasprava da sve primedbe dostave i pisanim putem.

Izveštaji sa svih Javnih rasprava biće naknadno postavljeni na sajt.