Одржана конференција „Зелена недеља“ у Бриселу

Одржана конференција „Зелена недеља“ у Бриселу

GREEN WEEK 2015 (2)Највећа годишња Конференција под називом „Зелена недеља“ одржана је протекле недеље у Бриселу. Теме конференције биле су заштита природе и биодиверзитет. На конференцији су учествовали представници компетентних институција и НВО сектора који се баве природом и биодиверзитетом.

„Морамо сачувати биодиверзитет Европе, јер он подупире квалитет нашег живота и наше привреде, наше здравље и богатсво. Треба да, уместо да само скрећемо пажњу на проблеме, да се померимо ка активнијој бризи и превентиви. Сада, када прети опасност биодиверзитету, морамо га заштитити на прави начин, односно наћи начине како да побољшамо деловање политика животне средине и применимо их тако да се не угрозе циљеви веома значајни нашим грађанима“, рекао је у свом уводном обраћању први потпредседник ЕК Frans Timmermans, комесар Karmenu Vella.

Према новим подацима Европске Комисије, у опасности од изумирања је готово 15% птица, као и 7,5% морских врста рибе у европским водама. На овој Конференцији посвећеној политикама животне средине размотрен је начин борбе против смањења биодиверзитета, као и нове идеје о наредним корацима у заштити биодиверзитета. У стратегији ЕУ о биодиверзитету, изложене су мере за заустављање и смањење губитка биодиверзитета и услуга екосистема до 2020. Комисија тренутно спроводи средњорочну процену стратегије, како би идентификовала области које је могуће унапредити. Комисија такође, проверава и законодавство ЕУ о природи. Одржано је и саветовање на интернету, на тему законодавства и природе: директиве о птицама и животним стаништима, које је отворено до 24. јула.

GREEN WEEK 2015 (4)Теме Конференције биле су улагање/инвестирање у природу- кроз послове и подршку зеленој економији, веза између природе и здравља, природног и културног наслеђа, средњорочни преглед Стратегије биодиверзитета, Натура 2000 - као извор регионалног идентитета и вредности, примери добре праксе у односу на комуникацију и подизање капацитета о природи и биодиверзитету, здрави екосистеми- као покретачи одрживог раста, биодиверзитетом и климатским променама.

Представници Министарства пољопривреде и заштите животне средине, активно су учествовали и дискутовали на Сесијама које су се бавиле везом природног и културног наслеђа, као и улагањем у природу (које се односи на послове и подршку зеленој економији), ради покретања одрживог раста.

Истакнуто је да Министарство у зеленој економији види велики потенцијал за развој Србије. Постојећи модел економског раста неминовно води опадању продуктивности рада, уз недовољан број нових радних места. Овакав модел неодржив је и из угла животне средине и социјалних трошкова. Кроз Стратегију зеленог раста, који је усвојила Европска организација за сарадњу и развој, упућен је својеврсни позив владама да хармонизују раст и одрживост. Ова стартегија, у чијем креирању учествују и представници Министарсва пољопривреде и заштите животне средине на високом нивоу, има за циљ постизање економског раста и развоја кроз финансирање јавних добара, унапређење конкурентности, развој и трансфер зелених технологија, уз спречавање еколошке деградације, губитка биодиверзитета и неодрживог коришћења природних ресурса. Истакнуто је да је Србија у очувању и унапређењу биодиверзитета, националним прописима регулисала заштиту ретких и угрожених врста.

Као и до сада, у оквиру Конференције су организоване радионице и изложба, на којој је учествовало преко 40 излагача.