Održana konferencija „Zelena nedelja“ u Briselu

Održana konferencija „Zelena nedelja“ u Briselu

GREEN WEEK 2015 (2)Najveća godišnja Konferencija pod nazivom „Zelena nedelja“ održana je protekle nedelje u Briselu. Teme konferencije bile su zaštita prirode i biodiverzitet. Na konferenciji su učestvovali predstavnici kompetentnih institucija i NVO sektora koji se bave prirodom i biodiverzitetom.

„Moramo sačuvati biodiverzitet Evrope, jer on podupire kvalitet našeg života i naše privrede, naše zdravlje i bogatsvo. Treba da, umesto da samo skrećemo pažnju na probleme, da se pomerimo ka aktivnijoj brizi i preventivi. Sada, kada preti opasnost biodiverzitetu, moramo ga zaštititi na pravi način, odnosno naći načine kako da poboljšamo delovanje politika životne sredine i primenimo ih tako da se ne ugroze ciljevi veoma značajni našim građanima“, rekao je u svom uvodnom obraćanju prvi potpredsednik EK Frans Timmermans, komesar Karmenu Vella.

Prema novim podacima Evropske Komisije, u opasnosti od izumiranja je gotovo 15% ptica, kao i 7,5% morskih vrsta ribe u evropskim vodama. Na ovoj Konferenciji posvećenoj politikama životne sredine razmotren je način borbe protiv smanjenja biodiverziteta, kao i nove ideje o narednim koracima u zaštiti biodiverziteta. U strategiji EU o biodiverzitetu, izložene su mere za zaustavljanje i smanjenje gubitka biodiverziteta i usluga ekosistema do 2020. Komisija trenutno sprovodi srednjoročnu procenu strategije, kako bi identifikovala oblasti koje je moguće unaprediti. Komisija takođe, proverava i zakonodavstvo EU o prirodi. Održano je i savetovanje na internetu, na temu zakonodavstva i prirode: direktive o pticama i životnim staništima, koje je otvoreno do 24. jula.

GREEN WEEK 2015 (4)Teme Konferencije bile su ulaganje/investiranje u prirodu- kroz poslove i podršku zelenoj ekonomiji, veza između prirode i zdravlja, prirodnog i kulturnog nasleđa, srednjoročni pregled Strategije biodiverziteta, Natura 2000 - kao izvor regionalnog identiteta i vrednosti, primeri dobre prakse u odnosu na komunikaciju i podizanje kapaciteta o prirodi i biodiverzitetu, zdravi ekosistemi- kao pokretači održivog rasta, biodiverzitetom i klimatskim promenama.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, aktivno su učestvovali i diskutovali na Sesijama koje su se bavile vezom prirodnog i kulturnog nasleđa, kao i ulaganjem u prirodu (koje se odnosi na poslove i podršku zelenoj ekonomiji), radi pokretanja održivog rasta.

Istaknuto je da Ministarstvo u zelenoj ekonomiji vidi veliki potencijal za razvoj Srbije. Postojeći model ekonomskog rasta neminovno vodi opadanju produktivnosti rada, uz nedovoljan broj novih radnih mesta. Ovakav model neodrživ je i iz ugla životne sredine i socijalnih troškova. Kroz Strategiju zelenog rasta, koji je usvojila Evropska organizacija za saradnju i razvoj, upućen je svojevrsni poziv vladama da harmonizuju rast i održivost. Ova startegija, u čijem kreiranju učestvuju i predstavnici Ministarsva poljoprivrede i zaštite životne sredine na visokom nivou, ima za cilj postizanje ekonomskog rasta i razvoja kroz finansiranje javnih dobara, unapređenje konkurentnosti, razvoj i transfer zelenih tehnologija, uz sprečavanje ekološke degradacije, gubitka biodiverziteta i neodrživog korišćenja prirodnih resursa. Istaknuto je da je Srbija u očuvanju i unapređenju biodiverziteta, nacionalnim propisima regulisala zaštitu retkih i ugroženih vrsta.

Kao i do sada, u okviru Konferencije su organizovane radionice i izložba, na kojoj je učestvovalo preko 40 izlagača.