Oдржанa јавнa расправa o Нацрту закона о националним парковима

Oдржанa јавнa расправa o Нацрту закона о националним парковима

image-6dУ поступку припреме закона којим се уређује одрживо  коришћење и управљање националним парковима, Министарство пољопривреде и заштите животне средине одржало је прву јавну расправу о Нацрту закона о националним парковима у просторијама Привредне коморе Србије.

Нацрт закона припремила је Радна група коју су чинили представници: Министарства, јавних предузећа за управљање националним парковима, Завода за заштиту природе Србије и Покрајинског завода за заштиту природе. Учесници у јавној расправи били су представници државних органа и организација, јавних предузећа за управљање националним парковима, представници организација за заштиту природе и невладиног сектора, научна и стручна јавност, као и друге заинтересоване стране.

Представници Министарства су одржали презентацију о Нацрту закона о националним парковима указавши на правни основ, садржај закона као и новине које доноси. Посебно је истакнута потреба укључивања локалног становништва у систем управљања националних паркова, за шта је Нацрт закона дао могућност кроз образовање Савета корисника Националног парка. Још једна новина коју доноси овај нацрт закона је и Стручни савет Националног парка који представља стручно и консултативно тело а чине га стручна лица из области заштите природе.

Учесници јавне расправе су изнели своје примедбе и конструктивне предлоге, о којима је на лицу места расправљано. Њима је предочено да ће се, по завршетку процедуре свих јавних расправа, обрадити све пристигле примедбе коментари и сугестије, након чега ће радна група израдити коначан текст нацрта закона.

Слободан Ердељан, помоћник министра, захвалио се присутнима на учешћу у јавној расправи, као и на доприносу који дају у изради овог закона, и истакао,  да свако из својих делокруга професије треба активно да учествује и изнесе конкретне предлоге и сугестије у циљу доношења најбољег Закона о националним парковима.