Održana javna rasprava o Nacrtu zakona o nacionalnim parkovima

Održana javna rasprava o Nacrtu zakona o nacionalnim parkovima

image-6dU postupku pripreme zakona kojim se uređuje održivo  korišćenje i upravljanje nacionalnim parkovima, Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine održalo je prvu javnu raspravu o Nacrtu zakona o nacionalnim parkovima u prostorijama Privredne komore Srbije.

Nacrt zakona pripremila je Radna grupa koju su činili predstavnici: Ministarstva, javnih preduzeća za upravljanje nacionalnim parkovima, Zavoda za zaštitu prirode Srbije i Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode. Učesnici u javnoj raspravi bili su predstavnici državnih organa i organizacija, javnih preduzeća za upravljanje nacionalnim parkovima, predstavnici organizacija za zaštitu prirode i nevladinog sektora, naučna i stručna javnost, kao i druge zainteresovane strane.

Predstavnici Ministarstva su održali prezentaciju o Nacrtu zakona o nacionalnim parkovima ukazavši na pravni osnov, sadržaj zakona kao i novine koje donosi. Posebno je istaknuta potreba uključivanja lokalnog stanovništva u sistem upravljanja nacionalnih parkova, za šta je Nacrt zakona dao mogućnost kroz obrazovanje Saveta korisnika Nacionalnog parka. Još jedna novina koju donosi ovaj nacrt zakona je i Stručni savet Nacionalnog parka koji predstavlja stručno i konsultativno telo a čine ga stručna lica iz oblasti zaštite prirode.

Učesnici javne rasprave su izneli svoje primedbe i konstruktivne predloge, o kojima je na licu mesta raspravljano. Njima je predočeno da će se, po završetku procedure svih javnih rasprava, obraditi sve pristigle primedbe komentari i sugestije, nakon čega će radna grupa izraditi konačan tekst nacrta zakona.

Slobodan Erdeljan, pomoćnik ministra, zahvalio se prisutnima na učešću u javnoj raspravi, kao i na doprinosu koji daju u izradi ovog zakona, i istakao,  da svako iz svojih delokruga profesije treba aktivno da učestvuje i iznese konkretne predloge i sugestije u cilju donošenja najboljeg Zakona o nacionalnim parkovima.