Одржана друга седница Националног савета за туризам

Одржана друга седница Националног савета за туризам

IMG_1324Представници Министарства пољопривреде и заштите учествовали су на другој седници Националног савета за развој туризма Републике Србије. Теме седнице Националног савета биле су везане за формирање стручних група и доношења коначне одлуке, разматрање Нацрта Закона о изменама и допунама Закона о туризму и информација о одржаној јавној расправи, као и разматрање Нацрта Стратегије развоја туризма за 2016-1025. године.

Геотуризам је економска дисциплина мотивисана успехом, која се брзо развија. То је нови сектор у области туризма који подразумева чврсту мултидисциплинарну сарадњу. Министраство пољопривреде и заштите животне средине је образовало Радну групу за успостављање Геопаркова у Републици Србији. Циљ Геопаркова је развој геотуризма у локалним заједницама и на глобалном нивоу, промоција геолошке баштине, заштита геолошке разноврсности, промоција природне и културне баштине подручја која су обухваћена Геопарком.

IMG_1325Примарна активност у Геопарковима поред развоја геотуризма на локалном и глобалном нивоу, израда геолошких стаза, организација образовних радионица за обуку школске деце, студената и свих заинтересованих посетилаца, производња сувенира и економски развој подручја који најчешће има рурални карактер. Учешће локалних заједница је веома битно по питању одрживог развоја и економске одрживости подручја Геопарка на чијем простору су препознале и желе да афирмишу своје геолошко, природно, историјско и културно наслеђе. Због тога поред геолошких, палеонтолошких, геоморфолошких, спелеолошких и неотектонских објеката геонаслеђа Геопаркови промовишу и природне, еколошке, археолошке, историјске и културне вредности одређеног простора.

Заштићеним подручјима управља управљач, који се именује актом о проглашењу тог заштићеног подручја са циљем очувања постојећих природних вредности и ресурса, укупне предеоне, геолошке и биолошке разноврсности, као и задовољења научних, образовних, духовних, естетских, културних, туристичких, здравствено рекреативних потреба и осталих активности у складу са начелима заштите природе и одрживог развоја.

Ова проблематика веома комплексна, те је неопходно рационално сагледати све аспекте заштите и мудрог коришћења природних ресурса, кроз тражење заједничког решења и укључивања свих заинтересованих страна које управљају и егзистирају на том подручју.