Održana druga sednica Nacionalnog saveta za turizam

Održana druga sednica Nacionalnog saveta za turizam

IMG_1324Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i zaštite učestvovali su na drugoj sednici Nacionalnog saveta za razvoj turizma Republike Srbije. Teme sednice Nacionalnog saveta bile su vezane za formiranje stručnih grupa i donošenja konačne odluke, razmatranje Nacrta Zakona o izmenama i dopunama Zakona o turizmu i informacija o održanoj javnoj raspravi, kao i razmatranje Nacrta Strategije razvoja turizma za 2016-1025. godine.

Geoturizam je ekonomska disciplina motivisana uspehom, koja se brzo razvija. To je novi sektor u oblasti turizma koji podrazumeva čvrstu multidisciplinarnu saradnju. Ministrastvo poljoprivrede i zaštite životne sredine je obrazovalo Radnu grupu za uspostavljanje Geoparkova u Republici Srbiji. Cilj Geoparkova je razvoj geoturizma u lokalnim zajednicama i na globalnom nivou, promocija geološke baštine, zaštita geološke raznovrsnosti, promocija prirodne i kulturne baštine područja koja su obuhvaćena Geoparkom.

IMG_1325Primarna aktivnost u Geoparkovima pored razvoja geoturizma na lokalnom i globalnom nivou, izrada geoloških staza, organizacija obrazovnih radionica za obuku školske dece, studenata i svih zainteresovanih posetilaca, proizvodnja suvenira i ekonomski razvoj područja koji najčešće ima ruralni karakter. Učešće lokalnih zajednica je veoma bitno po pitanju održivog razvoja i ekonomske održivosti područja Geoparka na čijem prostoru su prepoznale i žele da afirmišu svoje geološko, prirodno, istorijsko i kulturno nasleđe. Zbog toga pored geoloških, paleontoloških, geomorfoloških, speleoloških i neotektonskih objekata geonasleđa Geoparkovi promovišu i prirodne, ekološke, arheološke, istorijske i kulturne vrednosti određenog prostora.

Zaštićenim područjima upravlja upravljač, koji se imenuje aktom o proglašenju tog zaštićenog područja sa ciljem očuvanja postojećih prirodnih vrednosti i resursa, ukupne predeone, geološke i biološke raznovrsnosti, kao i zadovoljenja naučnih, obrazovnih, duhovnih, estetskih, kulturnih, turističkih, zdravstveno rekreativnih potreba i ostalih aktivnosti u skladu sa načelima zaštite prirode i održivog razvoja.

Ova problematika veoma kompleksna, te je neophodno racionalno sagledati sve aspekte zaštite i mudrog korišćenja prirodnih resursa, kroz traženje zajedničkog rešenja i uključivanja svih zainteresovanih strana koje upravljaju i egzistiraju na tom području.