Одржана друга конференција поводом израде Нацрта програма заштите ваздуха

Одржана друга конференција поводом израде Нацрта програма заштите ваздуха

Одржана друга конференција поводом израде Нацрта програма заштите ваздуха

На који начин ће се до 2030. године радити на унапређењу квалитета ваздуха, као и које мере су неопходне како би се испунио тај циљ – то су биле главне теме дискусије током друге конференције поводом израде Нацрта програма заштите ваздуха у Републици Србији са акционим планом.

Државни секретар у министарству заштите животне средине Александар Дујановић је, на конференцији која је одржана у оквиру пројекта ИПА 2014 „Развој оквира за усклађивање са законодавством ЕУ у области ваздуха, хемикалија и хоризонталних питања“, рекао да је унапређење квалитета ваздуха апсолутни приоритет министарства из којег долази.

Одржана друга конференција поводом израде Нацрта програма заштите ваздуха- Израда овог документа помоћиће нам да планирамо активности у наредних 10 година, како бисмо обезбедили бољи квалитет ваздуха и смањили штетне емисије по здравље људи и животну средину. У овом послу као снажног партнера имамо Европску унију, која од 2019. године са нама ради на изради овог стратешког документа. Квалитет ваздуха је заједничка брига, одговорност и циљ јавности, цивилног сектора, медија, привреде и сваког грађана, и зато смо у изради Нацрта отворени и транспарентни према свим заинтересованим странама – рекао је Дујановић.

Одржана друга конференција поводом израде Нацрта програма заштите ваздухаНа конференцији су представљени досадашњи резултати, статус израде Нацрта, опције за решавање преосталих жаришта везано за квалитет ваздуха, затим смањење емисија и резултати моделирања за три сценарија ублажавања, као и анализа потребних улагања и исплативости.

- Загађење ваздуха је битка на светском нивоу и Србија је део те битке. Потребна нам је наука да се овај проблем реши, што је видљиво и на овом пројекту кроз тим консултаната и научника који су радили на детаљном извештају, који смо дуго чекали. Србија је већ предузела неке мере, попут замене старих котларница. Разматрају се и додатне мере, будући да је загађење системско и потиче из структуре енергетског и транспортног сектора - изјавио је Антоан Авињон, представник Делегације ЕУ у Србији, задужен питања заштите животне средине и климатске промене.

Одржана друга конференција поводом израде Нацрта програма заштите ваздухаНацрт Програма заштите ваздуха у Републици Србији са акционим планом дефинисаће циљеве квалитета ваздуха и мере за њихово постизање и пружиће основу за даљи развој и усвајање подзаконских аката и наставак примене европског законодавства у области заштите ваздуха.

Сав материјал са конференције биће доступан од 13. септембра на сајту пројекта http://eas3.euzatebe.rs/ и Министарства заштите животне средине. Јавност ће имати прилику да, за ову фазу израде Програма, упути предлоге и питања до 27. септембра 2021. године, на PZV-sugestije@eas3.rs. Сви пристигли предлози ће бити узети у разматрање у даљим фазама израде овог важног документа.