Održana druga konferencija povodom izrade Nacrta programa zaštite vazduha

Одржана друга конференција поводом израде Нацрта програма заштите ваздуха

Održana druga konferencija povodom izrade Nacrta programa zaštite vazduha

Na koji način će se do 2030. godine raditi na unapređenju kvaliteta vazduha, kao i koje mere su neophodne kako bi se ispunio taj cilj – to su bile glavne teme diskusije tokom druge konferencije povodom izrade Nacrta programa zaštite vazduha u Republici Srbiji sa akcionim planom.

Državni sekretar u ministarstvu zaštite životne sredine Aleksandar Dujanović je, na konferenciji koja je održana u okviru projekta IPA 2014 „Razvoj okvira za usklađivanje sa zakonodavstvom EU u oblasti vazduha, hemikalija i horizontalnih pitanja“, rekao da je unapređenje kvaliteta vazduha apsolutni prioritet ministarstva iz kojeg dolazi.

Održana druga konferencija povodom izrade Nacrta programa zaštite vazduha- Izrada ovog dokumenta pomoćiće nam da planiramo aktivnosti u narednih 10 godina, kako bismo obezbedili bolji kvalitet vazduha i smanjili štetne emisije po zdravlje ljudi i životnu sredinu. U ovom poslu kao snažnog partnera imamo Evropsku uniju, koja od 2019. godine sa nama radi na izradi ovog strateškog dokumenta. Kvalitet vazduha je zajednička briga, odgovornost i cilj javnosti, civilnog sektora, medija, privrede i svakog građana, i zato smo u izradi Nacrta otvoreni i transparentni prema svim zainteresovanim stranama – rekao je Dujanović.

Održana druga konferencija povodom izrade Nacrta programa zaštite vazduhaNa konferenciji su predstavljeni dosadašnji rezultati, status izrade Nacrta, opcije za rešavanje preostalih žarišta vezano za kvalitet vazduha, zatim smanjenje emisija i rezultati modeliranja za tri scenarija ublažavanja, kao i analiza potrebnih ulaganja i isplativosti.

- Zagađenje vazduha je bitka na svetskom nivou i Srbija je deo te bitke. Potrebna nam je nauka da se ovaj problem reši, što je vidljivo i na ovom projektu kroz tim konsultanata i naučnika koji su radili na detaljnom izveštaju, koji smo dugo čekali. Srbija je već preduzela neke mere, poput zamene starih kotlarnica. Razmatraju se i dodatne mere, budući da je zagađenje sistemsko i potiče iz strukture energetskog i transportnog sektora - izjavio je Antoan Avinjon, predstavnik Delegacije EU u Srbiji, zadužen pitanja zaštite životne sredine i klimatske promene.

Održana druga konferencija povodom izrade Nacrta programa zaštite vazduhaNacrt Programa zaštite vazduha u Republici Srbiji sa akcionim planom definisaće ciljeve kvaliteta vazduha i mere za njihovo postizanje i pružiće osnovu za dalji razvoj i usvajanje podzakonskih akata i nastavak primene evropskog zakonodavstva u oblasti zaštite vazduha.

Sav materijal sa konferencije biće dostupan od 13. septembra na sajtu projekta http://eas3.euzatebe.rs/ i Ministarstva zaštite životne sredine. Javnost će imati priliku da, za ovu fazu izrade Programa, uputi predloge i pitanja do 27. septembra 2021. godine, na PZV-sugestije@eas3.rs. Svi pristigli predlozi će biti uzeti u razmatranje u daljim fazama izrade ovog važnog dokumenta.