Одржана друга јавна расправа о Нацрту Закона о климатским променама

Одржана друга јавна расправа о Нацрту Закона о климатским променама

2Данас је у Крагујевцу одржан други скуп посвећен Нацрту закона о климатским променама, у оквиру Јавне расправе о овом једном од најкомплекснијих и најзахтевнијих закона која се спроводи широм Србије.

Скуп је, је у име организатора Града Крагујевца, поздравио Зоран Р. Прокић, члан Градског већа за заштиту и унапређење животне средине. Помоћница министра заштите животне средине Јасмина Јовић у уводној речи истакла је значај закона о климатским променама, који представља одговор на промене климе и последице, као што су све чешће екстремне климатске епизоде које угрожавају људске животе и наносе велику материјалну штету.

3Промена намене земљишта, лоше управљање отпадом, крчење шума и друге делатности и поступци људи у свету имају за последицу повећање концентрације угљен диоксида за 40 одсто и повећање средње годишње температуре за 1 степен у последњих сто година, рекла је помоћница министра. Неопходне су акције, на глобалном и националном плану, да се ублаже последице климатских промена, а тренд успори или заустави. „Пошумљавање је најефикаснији метод борбе против климатских промена, због чега је Министарство заштите животне средине определило 70 милиона динара буџетских средстава у 2018. години за повећање површина под шумом у заштићеним подручјима. Закон о климатским променама је изузетно комплексан закон који ће обухватити бројне секторе и предвидети мере за остваривање циља преузетог на основу Споразума из Париза, да се до 2030. године смањи емисија гасова са ефектом стаклене баште у Србији за 9,8 одсто у односу на емисију у 1990. години“, нагласила је Јасмина Јовић.

„Закон о климатским променама омогућава успостављање система за смањење емисије гасова са ефектом стаклене баште и прилагођавање на измењене климатске услове, испуњавање обавеза које проистичу из Споразума у  Паризу, и усклађивање домаћег законодавства са правним тековинама Европске уније“, нагласила је Данијела Божанић из Одељења за климатске промене Министарства.

Нацртом закона о климатским променама дефинисане су обавезе за стратешке оквире и политике у различитим секторима који на неки начин утичу на емисију гасова са ефектом стаклене баште, и примену конкретних мера као што је редовни годишњи мониторинг емисија гасова индустријских постројења, који ће допринети борби против климатских промена.