Одржан састанак са представницима Програма за развој Уједињених нација

Одржан састанак са представницима Програма за развој Уједињених нација

2016-05-26 14.46.18Са циљем планирања будуће сарадње и активности у области климатских промена државни секратар Министарства пољопривреде и заштите животне средине Стана Божовић одржала је састанак са високим представницима Програма за развој УН (УНДП) Стелијаном Недера, замеником сталног представника УНДП у Србији и Марином Ошланскајом, регионалним саветником за област енергетике и климатских промена у регионалној канцеларији  УНДП у Истанбулу.

Државни секретар Стана Божовић оценила је досадашњу сарадњу са УНДП као начајну за реализацију активности у области климатских промена и истакла значај сарадње и даљих активности у области климатских промена, као једној од кључних тема како са аспекта сарадње на међународном нивоу, тако и у процесу интеграција Србије у ЕУ.

Велики је значај унапређења сарадње са локалним самоуправама и привредом, као једним од најзначајнијих начина за ублажавање ефеката промене климе на секторе привреде у Србији, али и смањење емисија гасова са ефектом стаклене баште. Министарство прати светска дешавања и приоритете ЕУ, иако има ограничена средства и број запослених и на основу тога дефинише своје приоритете, што је наишло на признања и од стране ЕУ и међународне заједнице.

Представнице Програма за развој УН сагласиле су се са идентификацијом приоритета рада у области климатских промена и подвукли спремност УНДП да ове приоритете подржи. Нагласиле су да је у области климатских промена, након усвајања Споразума из Париза, отворен низ могућности за сарадњу и добијање финансијских средстава из међународних фондова.