Održan sastanak sa predstavnicima Programa za razvoj Ujedinjenih nacija

Održan sastanak sa predstavnicima Programa za razvoj Ujedinjenih nacija

2016-05-26 14.46.18Sa ciljem planiranja buduće saradnje i aktivnosti u oblasti klimatskih promena državni sekratar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Stana Božović održala je sastanak sa visokim predstavnicima Programa za razvoj UN (UNDP) Stelijanom Nedera, zamenikom stalnog predstavnika UNDP u Srbiji i Marinom Ošlanskajom, regionalnim savetnikom za oblast energetike i klimatskih promena u regionalnoj kancelariji  UNDP u Istanbulu.

Državni sekretar Stana Božović ocenila je dosadašnju saradnju sa UNDP kao načajnu za realizaciju aktivnosti u oblasti klimatskih promena i istakla značaj saradnje i daljih aktivnosti u oblasti klimatskih promena, kao jednoj od ključnih tema kako sa aspekta saradnje na međunarodnom nivou, tako i u procesu integracija Srbije u EU.

Veliki je značaj unapređenja saradnje sa lokalnim samoupravama i privredom, kao jednim od najznačajnijih načina za ublažavanje efekata promene klime na sektore privrede u Srbiji, ali i smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte. Ministarstvo prati svetska dešavanja i prioritete EU, iako ima ograničena sredstva i broj zaposlenih i na osnovu toga definiše svoje prioritete, što je naišlo na priznanja i od strane EU i međunarodne zajednice.

Predstavnice Programa za razvoj UN saglasile su se sa identifikacijom prioriteta rada u oblasti klimatskih promena i podvukli spremnost UNDP da ove prioritete podrži. Naglasile su da je u oblasti klimatskih promena, nakon usvajanja Sporazuma iz Pariza, otvoren niz mogućnosti za saradnju i dobijanje finansijskih sredstava iz međunarodnih fondova.