Одржан састанак са представницима Коалиције НВО Србије за заштиту птица и другим заинтересованим странама поводом иницијативе за заштиту појединих врста птица

Одржан састанак са представницима Коалиције НВО Србије за заштиту птица и другим заинтересованим странама поводом иницијативе за заштиту појединих врста птица

WebSite1На основу закључака донетих на састанку одржаном 27. јануара 2015. године, који је организован од стране Министарства пољопривреде и заштите животне средине, у вези иницијативе коалиције НВО Србије за заштиту птица и предлога Завода за заштиту природе Србије и Покрајинског завода за заштиту природе, да се размотре предлози за измену статуса заштите, односно увођење трајне заштите од лова за грлице Streptopelia turtur и  препелице Coturnix coturnix, које су на листама Правилника о проглашењу ловостајем заштићених врста дивљачи и Правилника о проглашењу и заштити строго заштићених и заштићених дивљих врста биљака, животиња и гљива. Министарство пољопривреде и заштите животне средине је 25. фебруара 2015. године, одржало други састанак са истим циљем решавања проблема опадања бројности појединих врста у Србији, са представницима Коалиције НВО Србије за заштиту птица и других заинтересованих страна (Управа за шуме, Покрајински секретаријат за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине, Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство, Завод за заштиту природе Србије, Покрајински завод за заштиту природе, Ловачки савез Србије и Ловачки савез Војводине).

На састанку су размотрени аспекти заштите птица на основу процене угрожености појединих врста (национални прописи, националне и међународне црвене листе), истичући начело предострожности, као једно од основних начела заштите природе, које налаже предузимање мера уколико постоји оправдана сумња у угроженост неке дивље врсте.

Представници Коалиције НВО Србије за заштиту птица упознали су  скуп са прикупљеним подацима о криволову  и истакли да не постоји адекватан модел управљања популацијама препелица и грлица, као и да је проблем шире природе, мислећи и на угроженост станишта.

Ловачки савези и представници Управе за шуме, су нагласили да за било које озбиљно планирање мора направити бољи систем за утврђивање бројности популација. Како је наглашено, за потребе активног мониторинга потребно је повећати број ангажованих особа, у складу са праксом развијених држава света.

Састанак је завршен закључком помоћника министра Слободана Ердељана, да сви учесници састанка доставе министарству релевантне податне о бројности и моделу управљања наведеним врстама, на основу којих ће се направити права процена модела управљања њиховим популацијама и прописати адекватан статус заштите. Такође, истакао је да очекује бољу сарадњу са представницима организација цивилног друштва за решавање будућих проблема и захвалио свим учесницима на давању доприноса у решавању овог сложеног проблема.