Održan sastanak sa predstavnicima Koalicije NVO Srbije za zaštitu ptica i drugim zainteresovanim stranama povodom inicijative za zaštitu pojedinih vrsta ptica

Održan sastanak sa predstavnicima Koalicije NVO Srbije za zaštitu ptica i drugim zainteresovanim stranama povodom inicijative za zaštitu pojedinih vrsta ptica

WebSite1Na osnovu zaključaka donetih na sastanku održanom 27. januara 2015. godine, koji je organizovan od strane Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, u vezi inicijative koalicije NVO Srbije za zaštitu ptica i predloga Zavoda za zaštitu prirode Srbije i Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, da se razmotre predlozi za izmenu statusa zaštite, odnosno uvođenje trajne zaštite od lova za grlice Streptopelia turtur i  prepelice Coturnix coturnix, koje su na listama Pravilnika o proglašenju lovostajem zaštićenih vrsta divljači i Pravilnika o proglašenju i zaštiti strogo zaštićenih i zaštićenih divljih vrsta biljaka, životinja i gljiva. Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine je 25. februara 2015. godine, održalo drugi sastanak sa istim ciljem rešavanja problema opadanja brojnosti pojedinih vrsta u Srbiji, sa predstavnicima Koalicije NVO Srbije za zaštitu ptica i drugih zainteresovanih strana (Uprava za šume, Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Zavod za zaštitu prirode Srbije, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, Lovački savez Srbije i Lovački savez Vojvodine).

Na sastanku su razmotreni aspekti zaštite ptica na osnovu procene ugroženosti pojedinih vrsta (nacionalni propisi, nacionalne i međunarodne crvene liste), ističući načelo predostrožnosti, kao jedno od osnovnih načela zaštite prirode, koje nalaže preduzimanje mera ukoliko postoji opravdana sumnja u ugroženost neke divlje vrste.

Predstavnici Koalicije NVO Srbije za zaštitu ptica upoznali su  skup sa prikupljenim podacima o krivolovu  i istakli da ne postoji adekvatan model upravljanja populacijama prepelica i grlica, kao i da je problem šire prirode, misleći i na ugroženost staništa.

Lovački savezi i predstavnici Uprave za šume, su naglasili da za bilo koje ozbiljno planiranje mora napraviti bolji sistem za utvrđivanje brojnosti populacija. Kako je naglašeno, za potrebe aktivnog monitoringa potrebno je povećati broj angažovanih osoba, u skladu sa praksom razvijenih država sveta.

Sastanak je završen zaključkom pomoćnika ministra Slobodana Erdeljana, da svi učesnici sastanka dostave ministarstvu relevantne podatne o brojnosti i modelu upravljanja navedenim vrstama, na osnovu kojih će se napraviti prava procena modela upravljanja njihovim populacijama i propisati adekvatan status zaštite. Takođe, istakao je da očekuje bolju saradnju sa predstavnicima organizacija civilnog društva za rešavanje budućih problema i zahvalio svim učesnicima na davanju doprinosa u rešavanju ovog složenog problema.