Одржан први састанак Дијалога о националној политици за индустријску безбедност

Одржан први састанак Дијалога о националној политици за индустријску безбедност

Одржан први састанак Дијалога о националној политици за индустријску безбедност

Република Србија покренула је данас, уводним састанком, Дијалог о националној политици (ДНП) за индустријску безбедност у оквиру Конвенције о прекограничним ефектима индустријских удеса, и тиме је постала прва земља Економске комисије Уједињених нација за Европу (УНЕЦЕ) која је начинила тај корак.

Дијалог је покренут захваљујући финансијској подршци Француске, а у сарадњи са Организацијом за економску сарадњу и развој (ОЕЦД) и подршку УНЕЦЕ.

Одржан први састанак Дијалога о националној политици за индустријску безбедностНа првом састанку је договорено формирање Надзорног одбора ДНП-а у чијем ће саставу, у овој фази, бити представници Министарства заштите животне средине, Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде - Републичка дирекција за воде, Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и Министарства рударства и енергетике. Фаза имплементације ДНП процеса започеће 2022. године, када је планирано да се одржи први састанак Надзорног одбора.

- Дијалог ће бити средство којим ће се идентификовати и попунити празнине у постојећем законодавству, а биће и основа за постизање договора о спровођењу потребних мера, обезбеђујући координисано укључивање свих надлежних органа. Овај процес ће омогућити синергију са другим мултилатералним међународним уговорима из области животне средине, као и са прописима ЕУ, нарочито Севесо III директивом - истакла је помоћница министарке Александра Имширагић Ђурић.  

Према њеним речима, ДНП ће допринети и примени Агенде за одрживи развој 2030, као и Сендаи оквирa за смањење ризика од катастрофа и омогућиће напредак међуинституционалне сарадње.

Председавајућа Конвенције, Торил Тандберг (Torill Tandberg) охрабрила је Србију да на најбољи начин искористи овај процес за даљи напредак ка пуној примени Конвенције на националном и прекограничном нивоу, надовезујући се на континуирани напредак који је остварен од када је Србија постала Страна Конвенције 2009. године.

- Верујем да ће Србија на најбољи начин искористити подршку да у потпуности идентификује и управља ризицима од технолошких катастрофа у сектору индустрије – рекла је Мери Клер Ленри (Marie-Claire Lhenry), која води европске и међународне послове Уније за превенцију ризика француског Министарства за еколошку транзицију.

Ускоро ће, следећи пример Србије, бити покренут Дијалог о индустријској безбедности у Централној Азији, а покренуће га Казахстан, Киргистан, Узбекистан, Таџикистан и Туркменистан, након прегледа свог националног законодавства о индустријској безбедности и сродних области политике, уз подршку УНЕЦЕ и Руске Федерације.