Održan prvi sastanak Dijaloga o nacionalnoj politici za industrijsku bezbednost

Одржан први састанак Дијалога о националној политици за индустријску безбедност

Održan prvi sastanak Dijaloga o nacionalnoj politici za industrijsku bezbednost

Republika Srbija pokrenula je danas, uvodnim sastankom, Dijalog o nacionalnoj politici (DNP) za industrijsku bezbednost u okviru Konvencije o prekograničnim efektima industrijskih udesa, i time je postala prva zemlja Ekonomske komisije Ujedinjenih nacija za Evropu (UNECE) koja je načinila taj korak.

Dijalog je pokrenut zahvaljujući finansijskoj podršci Francuske, a u saradnji sa Organizacijom za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) i podršku UNECE.

Održan prvi sastanak Dijaloga o nacionalnoj politici za industrijsku bezbednostNa prvom sastanku je dogovoreno formiranje Nadzornog odbora DNP-a u čijem će sastavu, u ovoj fazi, biti predstavnici Ministarstva zaštite životne sredine, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - Republička direkcija za vode, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Ministarstva rudarstva i energetike. Faza implementacije DNP procesa započeće 2022. godine, kada je planirano da se održi prvi sastanak Nadzornog odbora.

- Dijalog će biti sredstvo kojim će se identifikovati i popuniti praznine u postojećem zakonodavstvu, a biće i osnova za postizanje dogovora o sprovođenju potrebnih mera, obezbeđujući koordinisano uključivanje svih nadležnih organa. Ovaj proces će omogućiti sinergiju sa drugim multilateralnim međunarodnim ugovorima iz oblasti životne sredine, kao i sa propisima EU, naročito Seveso III direktivom - istakla je pomoćnica ministarke Aleksandra Imširagić Đurić.  

Prema njenim rečima, DNP će doprineti i primeni Agende za održivi razvoj 2030, kao i Sendai okvira za smanjenje rizika od katastrofa i omogućiće napredak međuinstitucionalne saradnje.

Predsedavajuća Konvencije, Toril Tandberg (Torill Tandberg) ohrabrila je Srbiju da na najbolji način iskoristi ovaj proces za dalji napredak ka punoj primeni Konvencije na nacionalnom i prekograničnom nivou, nadovezujući se na kontinuirani napredak koji je ostvaren od kada je Srbija postala Strana Konvencije 2009. godine.

- Verujem da će Srbija na najbolji način iskoristiti podršku da u potpunosti identifikuje i upravlja rizicima od tehnoloških katastrofa u sektoru industrije – rekla je Meri Kler Lenri (Marie-Claire Lhenry), koja vodi evropske i međunarodne poslove Unije za prevenciju rizika francuskog Ministarstva za ekološku tranziciju.

Uskoro će, sledeći primer Srbije, biti pokrenut Dijalog o industrijskoj bezbednosti u Centralnoj Aziji, a pokrenuće ga Kazahstan, Kirgistan, Uzbekistan, Tadžikistan i Turkmenistan, nakon pregleda svog nacionalnog zakonodavstva o industrijskoj bezbednosti i srodnih oblasti politike, uz podršku UNECE i Ruske Federacije.