Одржан пословни форум Србија – Грчка

Одржан пословни форум Србија – Грчка

Србија и Грчка у наредном периоду јачаће привредну сарадњу у области  заштите животне средине. Вековно пријатељство српског и грчког народа и до сада достигнути највиши ниво билатералних односа две земље велики су подстрек за привредну сарадњу у области заштите и унапређења животне средине,-порука је са данашњег пословног форума две земље.

Министар заштите животне средине Републике Србије  Горан Триван и министар животне средине и енергетике Републике Грчке Сократис Фамелос и председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж  отворили су данас у Београду пословни форум Србија–Грчка на  којем учествује преко 90 привредника и представника компанија две земље у области животне средине. Пословни форум одржава се уоквиру званичне дводневне посете грчке државно привредне делегације нашој земљи, током које је потписан Меморандум о разумевању две земље у области заштите животне средине.

„Србија и Грчка ће у наредним годинама остварити широку сарадњу у области циркуларне економије, пречишћавања отпадних вода, управљања чврстим отпадом и  посебним токовима отпада“, рекао је министар Триван, обраћају ћи се учесницима Форума.

Он је захвалио на подршци Грчке Србији коју показује и велики број привредника и представника значајних компанија, који учествују на овом Форуму. Србији је драгоцена подршка пријатељске Грчке, чланице Европске уније, њено искуство и спремност да нам помогне у достизању европских стандарда у области животне средине.

Наша преговарачка позиција за Поглавлје 27 је одлична, завршили смо нацрт годину дана раније него што је очекивано, добили смо довољно дуге рокове који обезбеђују да прилагодимо нашу привреду европским стандардима и очекујемо да  Србија  наредне године започне преговарачки процес придруживања ЕУ у области заштите животне средине и климатских промена“, рекао је министар Триван.

„Свесни глобалних изазова климатских промена и потребе одрживог развоја,  Србија и Грчка су решене да дају заједнички допринос регионалној сарадњи кроз нови фомат земаља јужне и југоисточне Европе, који је успостављен на Министарској конференцији у Београду и иницијативама и позицијом кроз највише медјународне институције за животну  средину у УН , као што су  УНЕП и УНЕА.

Министар животне средине и енергетике  Републике Грчке Сократис Фамелос указао је да његова земља снажно подржава Србију на путу евроинтеграција и да ће пружити ослонац и сву помоћ у достизању еколошких стандарда. Како је истакао,Грчка је спремна да помоге Србији да створи нове основе привредног развоја који се заснива на циркуларној економији, штедњи енергије и рационалном коришћењу природних ресурса.

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж је рекао да  ће инвестициони цилус у заштиту животне седине у Србији у наредних 15 година бити вредан око 14 милијарди евра, од чега ће осам милијарди бити потребно за прилагођавање привреде у области отпадних вода, како би се Србија прилагодила стандардима ЕУ.

Привредници две земље су уоквиру Форума, на 100 директних билатералних разговора, размотрали могућности инвестирања у инфраструктуру у области отпадних вода, начине склопања  послова у области  рециклаже метала, третмана отпадних вода,  индустријског отпада, као и послове у  инжењерингу и  пројектовању. На разговоре  са грчким колегама дошли и представници комуналних предузећа, медју којима су И београдска Градска чистоћа, као и ЈКП Водовод и канализација, који ће разменити искуства са колегама из Солуна у управљању системима водовода и канализације.

Представници грчких компанија указали су да Србија има поличку, друштвену и привредну стабилност  која им гарантује да могу да на дужи рок планирају и  реализују своје  пословне планове и инвестиционе пројекте и да им овај велики еколошки форум пружа добру пословну  прилику.