Održan poslovni forum Srbija – Grčka

Održan poslovni forum Srbija – Grčka

Srbija i Grčka u narednom periodu jačaće privrednu saradnju u oblasti  zaštite životne sredine. Vekovno prijateljstvo srpskog i grčkog naroda i do sada dostignuti najviši nivo bilateralnih odnosa dve zemlje veliki su podstrek za privrednu saradnju u oblasti zaštite i unapređenja životne sredine,-poruka je sa današnjeg poslovnog foruma dve zemlje.

Ministar zaštite životne sredine Republike Srbije  Goran Trivan i ministar životne sredine i energetike Republike Grčke Sokratis Famelos i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež  otvorili su danas u Beogradu poslovni forum Srbija–Grčka na  kojem učestvuje preko 90 privrednika i predstavnika kompanija dve zemlje u oblasti životne sredine. Poslovni forum održava se uokviru zvanične dvodnevne posete grčke državno privredne delegacije našoj zemlji, tokom koje je potpisan Memorandum o razumevanju dve zemlje u oblasti zaštite životne sredine.

„Srbija i Grčka će u narednim godinama ostvariti široku saradnju u oblasti cirkularne ekonomije, prečišćavanja otpadnih voda, upravljanja čvrstim otpadom i  posebnim tokovima otpada“, rekao je ministar Trivan, obraćaju ći se učesnicima Foruma.

On je zahvalio na podršci Grčke Srbiji koju pokazuje i veliki broj privrednika i predstavnika značajnih kompanija, koji učestvuju na ovom Forumu. Srbiji je dragocena podrška prijateljske Grčke, članice Evropske unije, njeno iskustvo i spremnost da nam pomogne u dostizanju evropskih standarda u oblasti životne sredine.

Naša pregovaračka pozicija za Poglavlje 27 je odlična, završili smo nacrt godinu dana ranije nego što je očekivano, dobili smo dovoljno duge rokove koji obezbeđuju da prilagodimo našu privredu evropskim standardima i očekujemo da  Srbija  naredne godine započne pregovarački proces pridruživanja EU u oblasti zaštite životne sredine i klimatskih promena“, rekao je ministar Trivan.

„Svesni globalnih izazova klimatskih promena i potrebe održivog razvoja,  Srbija i Grčka su rešene da daju zajednički doprinos regionalnoj saradnji kroz novi fomat zemalja južne i jugoistočne Evrope, koji je uspostavljen na Ministarskoj konferenciji u Beogradu i inicijativama i pozicijom kroz najviše medjunarodne institucije za životnu  sredinu u UN , kao što su  UNEP i UNEA.

Ministar životne sredine i energetike  Republike Grčke Sokratis Famelos ukazao je da njegova zemlja snažno podržava Srbiju na putu evrointegracija i da će pružiti oslonac i svu pomoć u dostizanju ekoloških standarda. Kako je istakao,Grčka je spremna da pomoge Srbiji da stvori nove osnove privrednog razvoja koji se zasniva na cirkularnoj ekonomiji, štednji energije i racionalnom korišćenju prirodnih resursa.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež je rekao da  će investicioni cilus u zaštitu životne sedine u Srbiji u narednih 15 godina biti vredan oko 14 milijardi evra, od čega će osam milijardi biti potrebno za prilagođavanje privrede u oblasti otpadnih voda, kako bi se Srbija prilagodila standardima EU.

Privrednici dve zemlje su uokviru Foruma, na 100 direktnih bilateralnih razgovora, razmotrali mogućnosti investiranja u infrastrukturu u oblasti otpadnih voda, načine sklopanja  poslova u oblasti  reciklaže metala, tretmana otpadnih voda,  industrijskog otpada, kao i poslove u  inženjeringu i  projektovanju. Na razgovore  sa grčkim kolegama došli i predstavnici komunalnih preduzeća, medju kojima su I beogradska Gradska čistoća, kao i JKP Vodovod i kanalizacija, koji će razmeniti iskustva sa kolegama iz Soluna u upravljanju sistemima vodovoda i kanalizacije.

Predstavnici grčkih kompanija ukazali su da Srbija ima poličku, društvenu i privrednu stabilnost  koja im garantuje da mogu da na duži rok planiraju i  realizuju svoje  poslovne planove i investicione projekte i da im ovaj veliki ekološki forum pruža dobru poslovnu  priliku.