Одржан међународни ЦЕДЕФ енергетски форум о коришћењу и третману отпадних вода

Одржан међународни ЦЕДЕФ енергетски форум о коришћењу и третману отпадних вода

vesa cedefУ Србији се прерађује од 5 до 10 одсто комуналних и индустријских отпадних вода. Само 20 одсто општина има постројења за пречишћавање комуналних отпадних вода, немају их ни велики урбани центри као што су Београд, Нови Сад и Ниш. Само 58 одсто нашег становништва прикључено је на систем јавне канализације, док 50 одсто индустријских постројења у нашој земљи нема системе за пречишћавање. Постојећи пречистачи отпадних вода су или застарели или су недовољног капацитета. Процењено је да је за уређење сектора отпадних вода у Србији потребно инвестирати више од шест милијарди евра у наредних десет година, како би се достигли европски стандарди у овој области.

Форум је у Скупштини АП Војводине организовао ЦЕДЕФ (Central European Development Forum), под покровитељством Министарства пољопривреде и заштите животне средине , Покрајинског секретаријата за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине и Агенције за заштиту животне средине. Земља партнер форума је била Израел.

Помоћник министра пољопривреде и заштите животне средине Александар Весић је рекао да је ЦЕДЕФ-ов форум веома значајан за решавање проблема отпадних вода.

„Знамо да су, првенствено, новчана средства проблем. Али, постоје и организациона питања и начин рада. Циљ је да покушамо да изнађемо нека решења која ће нам бити наредни корак у реализацији веома тешког задатка – успостављања система управљања и коришћења вода као природног ресурса, као и система управљања и третмана отпадних вода“, рекао је Весић.

Весић је истакао да је процењено да укупна улагања у заштиту животне средине износе 1.400 евра по глави становника, док су у земљама које су претходно улазиле у ЕУ, те процене су биле на нивоу 1.150 евра.

vesa cedef 2„Ова разлика је због стања наше инфраструктуре, поготову кад је реч о комуналним отпадним водама. Око 3,34 милиона грађана је прикључено на канализационе мреже. Постројења за пречишћавање отпадних вода скоро и да нема. Тек 4,7 одсто се адекватно пречишћава, око 9,7 се пречишћава неким полутретманима, али неадекватно. Дакле, испод 10 одсто комуналних отпадних вода се пречишћава“, рекао је Весић и нагласио да ће Министарство настојати да буде ефикасно. „ Аплицирали смо и аплицираћемо за средства ИПА фондова и међународних донатора. Неопходно је да локалне самоуправе припреме документацију,“ нагласио је помоћник министра.