Održan međunarodni CEDEF energetski forum o korišćenju i tretmanu otpadnih voda

Održan međunarodni CEDEF energetski forum o korišćenju i tretmanu otpadnih voda

vesa cedefU Srbiji se prerađuje od 5 do 10 odsto komunalnih i industrijskih otpadnih voda. Samo 20 odsto opština ima postrojenja za prečišćavanje komunalnih otpadnih voda, nemaju ih ni veliki urbani centri kao što su Beograd, Novi Sad i Niš. Samo 58 odsto našeg stanovništva priključeno je na sistem javne kanalizacije, dok 50 odsto industrijskih postrojenja u našoj zemlji nema sisteme za prečišćavanje. Postojeći prečistači otpadnih voda su ili zastareli ili su nedovoljnog kapaciteta. Procenjeno je da je za uređenje sektora otpadnih voda u Srbiji potrebno investirati više od šest milijardi evra u narednih deset godina, kako bi se dostigli evropski standardi u ovoj oblasti.

Forum je u Skupštini AP Vojvodine organizovao CEDEF (Central European Development Forum), pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine , Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine i Agencije za zaštitu životne sredine. Zemlja partner foruma je bila Izrael.

Pomoćnik ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine Aleksandar Vesić je rekao da je CEDEF-ov forum veoma značajan za rešavanje problema otpadnih voda.

„Znamo da su, prvenstveno, novčana sredstva problem. Ali, postoje i organizaciona pitanja i način rada. Cilj je da pokušamo da iznađemo neka rešenja koja će nam biti naredni korak u realizaciji veoma teškog zadatka – uspostavljanja sistema upravljanja i korišćenja voda kao prirodnog resursa, kao i sistema upravljanja i tretmana otpadnih voda“, rekao je Vesić.

Vesić je istakao da je procenjeno da ukupna ulaganja u zaštitu životne sredine iznose 1.400 evra po glavi stanovnika, dok su u zemljama koje su prethodno ulazile u EU, te procene su bile na nivou 1.150 evra.

vesa cedef 2„Ova razlika je zbog stanja naše infrastrukture, pogotovu kad je reč o komunalnim otpadnim vodama. Oko 3,34 miliona građana je priključeno na kanalizacione mreže. Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda skoro i da nema. Tek 4,7 odsto se adekvatno prečišćava, oko 9,7 se prečišćava nekim polutretmanima, ali neadekvatno. Dakle, ispod 10 odsto komunalnih otpadnih voda se prečišćava“, rekao je Vesić i naglasio da će Ministarstvo nastojati da bude efikasno. „ Aplicirali smo i apliciraćemo za sredstva IPA fondova i međunarodnih donatora. Neophodno je da lokalne samouprave pripreme dokumentaciju,“ naglasio je pomoćnik ministra.