Одржан 10. семинар посвећен заштити природе

Одржан 10. семинар посвећен заштити природе

Одржан 10. семинар посвећен заштити природе

Министарство заштите животне средине наставиће да унапређује законе како би се унапредила заштита природе, а уједно ће интензивирати активности како би се осигурала њихова пуна примена у пракси, рекао је данас државни секретар Александар Дујановић, на семинару „Јачање улоге заинтересованих страна у програмирању заштићених подручја и спровођење законодавног оквира“.

Одржан 10. семинар посвећен заштити природеДесети по реду семинар за управљаче заштићених подручја организовало је на Тари Министарство заштите животне средине у сарадњи са ЈП „Национални парк Тараˮ, од 25. до 26. октобра 2021. године.

Говорећи о томе шта је Министарство урадило у овој години како би се омогућила боља заштита природних добара, Дујановић је истакао да је усвојен нови Закон о заштити природе, чиме је направљен велики корак за ову област.

Одржан 10. семинар посвећен заштити природе-    Законом смо омогућили да се повећа површина под заштитом на више од 8 одсто територије Србије до краја године. Успостављена је еколошка мрежа Натура 2000, чиме смо испунили једну од наших обавеза према ЕУ. Забранили смо изградњу хидроелектрана у заштићеним подручјима и тиме смо директно обезбедили очување природних вредности. Увели смо начело предострожности и сада држава може одмах да реагује у случајевима када постоји непосредна опасност за природу, чак иако у том тренутку нема довољно научних податакa – рекао је Дујановић.

Државни секретар је додао и да ће за локалне самоуправе на чијим територијама се налазе заштићена подручја бити обезбеђени подстицаји из буџета.

Одржан 10. семинар посвећен заштити природе-    Тиме ћемо омогућити финансирање инфраструктурних пројеката, канализационе мреже, путева, али и друге пројекте који ће допринети квалитетнијем раду заштићених подручја. Предвидели смо формирање Савета корисника заштићеног подручја, у чијем раду ће учествовати локално становништво, организације цивилног друштва и други. И тиме смо направили велики корак, јер је циљ овог акта, а и обавеза свакога од нас, да на најбољи начин бринемо о природи и сачувамо је за будуће нараштаје – рекао је Дујановић.

Од око 150 учесника, поред представника Министарства, учествовали су и представници Завода за заштиту природе, Покрајинског завода за заштиту природе, Покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине, као и управљачи 92 заштићена подручја.