Održan 10. seminar posvećen zaštiti prirode

Одржан 10. семинар посвећен заштити природе

Održan 10. seminar posvećen zaštiti prirode

Ministarstvo zaštite životne sredine nastaviće da unapređuje zakone kako bi se unapredila zaštita prirode, a ujedno će intenzivirati aktivnosti kako bi se osigurala njihova puna primena u praksi, rekao je danas državni sekretar Aleksandar Dujanović, na seminaru „Jačanje uloge zainteresovanih strana u programiranju zaštićenih područja i sprovođenje zakonodavnog okvira“.

Održan 10. seminar posvećen zaštiti prirodeDeseti po redu seminar za upravljače zaštićenih područja organizovalo je na Tari Ministarstvo zaštite životne sredine u saradnji sa JP „Nacionalni park Taraˮ, od 25. do 26. oktobra 2021. godine.

Govoreći o tome šta je Ministarstvo uradilo u ovoj godini kako bi se omogućila bolja zaštita prirodnih dobara, Dujanović je istakao da je usvojen novi Zakon o zaštiti prirode, čime je napravljen veliki korak za ovu oblast.

Održan 10. seminar posvećen zaštiti prirode-    Zakonom smo omogućili da se poveća površina pod zaštitom na više od 8 odsto teritorije Srbije do kraja godine. Uspostavljena je ekološka mreža Natura 2000, čime smo ispunili jednu od naših obaveza prema EU. Zabranili smo izgradnju hidroelektrana u zaštićenim područjima i time smo direktno obezbedili očuvanje prirodnih vrednosti. Uveli smo načelo predostrožnosti i sada država može odmah da reaguje u slučajevima kada postoji neposredna opasnost za prirodu, čak iako u tom trenutku nema dovoljno naučnih podataka – rekao je Dujanović.

Državni sekretar je dodao i da će za lokalne samouprave na čijim teritorijama se nalaze zaštićena područja biti obezbeđeni podsticaji iz budžeta.

Održan 10. seminar posvećen zaštiti prirode-    Time ćemo omogućiti finansiranje infrastrukturnih projekata, kanalizacione mreže, puteva, ali i druge projekte koji će doprineti kvalitetnijem radu zaštićenih područja. Predvideli smo formiranje Saveta korisnika zaštićenog područja, u čijem radu će učestvovati lokalno stanovništvo, organizacije civilnog društva i drugi. I time smo napravili veliki korak, jer je cilj ovog akta, a i obaveza svakoga od nas, da na najbolji način brinemo o prirodi i sačuvamo je za buduće naraštaje – rekao je Dujanović.

Od oko 150 učesnika, pored predstavnika Ministarstva, učestvovali su i predstavnici Zavoda za zaštitu prirode, Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, kao i upravljači 92 zaštićena područja.