Одбор за заштиту животне средине Народне скуштине РС усвојио извештај Министарства за протекли тромесечни период

Одбор за заштиту животне средине Народне скуштине РС усвојио извештај Министарства за протекли тромесечни период

Одбор за заштиту животне средине Народне скуштине Републике Србије на 12. седници одржаној 1. јуна, разматрао је Информацију о раду Министарства заштите животне средине за период фебруар – април 2018. године.

Државни секретар у Министарству заштите животне средине Иван Карић, образложио је Информацију о раду Министарства у протеклом тромесечном периоду, истакавши да је рад на изради што квалитетнијег документа Преговарачке позиције за Поглавље 27, али и изазови са којима се сусреће Преговарачка група 27 за отварање наведеног поглавља, свакако једна од најзначајнијих активности у протеклом периоду.

Карић је истакао значај сарадње са службом за ванредне ситуације у домену процене ризика од катастрофа, и нагласио низ активности Министарства у вези с управљањем отпадом, стратегијом пошумљавања, климатским променама, као и програмом заштите животне средине. Карић је представио пројекте који су реализовани у извештајном периоду, као и пројекте чија реализација тек предстоји. Навео је да је од великог значаја и остварена веома добра билатерална и међународна сарадња, и указао на пројекте који се воде из ИПА фондова, али и на сарадњу са институцијама Европске уније.

У разговору су, поред чланова Одбора, учествовали државни секретар у Министарству заштите животне средине Бранислав Блажић, и представници мреже невладиних организација које, преко механизма „Зелена столица“, учествују у раду Одбора.

Након дискусије Одбор је, већином гласова, прихватио Информацију о раду Министарства заштите животне средине за период фебруар–април 2018. године.

Седници је председавала председница Одбора Ивана Стојиљковић, а присуствовали су чланови и заменици чланова Одбора: Ивана Николић, Душко Тарбук, др Љубинко Ракоњац, Милена Турк, Соња Влаховић, Радослав Цокић, Нада Лазић, проф. др Снежана Богосављевић Бошковић и Борка Грубор.