Odbor za zaštitu životne sredine Narodne skuštine RS usvojio izveštaj Ministarstva za protekli tromesečni period

Odbor za zaštitu životne sredine Narodne skuštine RS usvojio izveštaj Ministarstva za protekli tromesečni period

Odbor za zaštitu životne sredine Narodne skuštine Republike Srbije na 12. sednici održanoj 1. juna, razmatrao je Informaciju o radu Ministarstva zaštite životne sredine za period februar – april 2018. godine.

Državni sekretar u Ministarstvu zaštite životne sredine Ivan Karić, obrazložio je Informaciju o radu Ministarstva u proteklom tromesečnom periodu, istakavši da je rad na izradi što kvalitetnijeg dokumenta Pregovaračke pozicije za Poglavlje 27, ali i izazovi sa kojima se susreće Pregovaračka grupa 27 za otvaranje navedenog poglavlja, svakako jedna od najznačajnijih aktivnosti u proteklom periodu.

Karić je istakao značaj saradnje sa službom za vanredne situacije u domenu procene rizika od katastrofa, i naglasio niz aktivnosti Ministarstva u vezi s upravljanjem otpadom, strategijom pošumljavanja, klimatskim promenama, kao i programom zaštite životne sredine. Karić je predstavio projekte koji su realizovani u izveštajnom periodu, kao i projekte čija realizacija tek predstoji. Naveo je da je od velikog značaja i ostvarena veoma dobra bilateralna i međunarodna saradnja, i ukazao na projekte koji se vode iz IPA fondova, ali i na saradnju sa institucijama Evropske unije.

U razgovoru su, pored članova Odbora, učestvovali državni sekretar u Ministarstvu zaštite životne sredine Branislav Blažić, i predstavnici mreže nevladinih organizacija koje, preko mehanizma „Zelena stolica“, učestvuju u radu Odbora.

Nakon diskusije Odbor je, većinom glasova, prihvatio Informaciju o radu Ministarstva zaštite životne sredine za period februar–april 2018. godine.

Sednici je predsedavala predsednica Odbora Ivana Stojiljković, a prisustvovali su članovi i zamenici članova Odbora: Ivana Nikolić, Duško Tarbuk, dr Ljubinko Rakonjac, Milena Turk, Sonja Vlahović, Radoslav Cokić, Nada Lazić, prof. dr Snežana Bogosavljević Bošković i Borka Grubor.