Објављена монографија „Правни инструменти еколошке заштите - грађанскоправна и кривичноправна заштита”

Објављена монографија „Правни инструменти еколошке заштите - грађанскоправна и кривичноправна заштита”

Министарство пољопривреде и заштите животне средине је у сарадњи са Организацијом за европску безбедност и сарадњу, Мисија у Републици Србији, реализовало Пројекат израде монографије „Правни инструменти еколошке заштите – грађанскоправна и кривичноправна заштита”.

Монографија садржи анализу домаћих и међународних прописа који регулишу одговорност за штету према животној средини, анализу еколошке штете и накнаде за еколошку штету у упоредном законодавству и међународним уговорима, као и анализу правних инструмената који регулишу заштиту животне средине путем грађанског и кривичног права у Републици Србији. У монографији се указује и на значај улоге јавности у покретању и учешћу у кривичном и грађанском поступку.

Монографија обухвата: приказ међународних конвенција које се баве грађанскоправном и кривичноправном заштитом животне средине; анализу примера накнаде штете у животној средини у пракси Суда правде Европске уније; анализу заштите животне средине путем права на слободно уживање имовине у пракси Европског суда за људска права; анализу одредаба директива ЕУ које регулишу одговорност за штету у животној средини и кривичноправну заштиту животне средине; осврт на облигационо-правну и стварно-правну заштита права животне средине у Србији; анализу инструмената грађанског права у заштити права у области животне средине; критички осврт на положај странке у грађанском поступку са елементом заштите животне средине; критички осврт на положај удружења грађана као странке у поступку заштите животне средине; анализу трошкова поступка који су карактеристични за парнице у вези са животном средином; анализу основа уређења „еколошке тужбе”; анализу кривичноправне заштита животне средине у Србији, итд.

Монографија је намењена судијама који воде кривични и парнични поступак, тужиоцима, студентима права, инспекторима за заштиту животне средине и цивилном сектору.

Аутори ове публикације су доц. др Мирјана Дреновак Ивановић и адвокат Сретен Ђорђевић. Монографију „Правни инструменти еколошке заштите – грађанскоправна и кривичноправна заштита”, можете преузети овде.