Objavljena monografija „Pravni instrumenti ekološke zaštite - građanskopravna i krivičnopravna zaštita”

Objavljena monografija „Pravni instrumenti ekološke zaštite - građanskopravna i krivičnopravna zaštita”

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine je u saradnji sa Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju, Misija u Republici Srbiji, realizovalo Projekat izrade monografije „Pravni instrumenti ekološke zaštite – građanskopravna i krivičnopravna zaštita”.

Monografija sadrži analizu domaćih i međunarodnih propisa koji regulišu odgovornost za štetu prema životnoj sredini, analizu ekološke štete i naknade za ekološku štetu u uporednom zakonodavstvu i međunarodnim ugovorima, kao i analizu pravnih instrumenata koji regulišu zaštitu životne sredine putem građanskog i krivičnog prava u Republici Srbiji. U monografiji se ukazuje i na značaj uloge javnosti u pokretanju i učešću u krivičnom i građanskom postupku.

Monografija obuhvata: prikaz međunarodnih konvencija koje se bave građanskopravnom i krivičnopravnom zaštitom životne sredine; analizu primera naknade štete u životnoj sredini u praksi Suda pravde Evropske unije; analizu zaštite životne sredine putem prava na slobodno uživanje imovine u praksi Evropskog suda za ljudska prava; analizu odredaba direktiva EU koje regulišu odgovornost za štetu u životnoj sredini i krivičnopravnu zaštitu životne sredine; osvrt na obligaciono-pravnu i stvarno-pravnu zaštita prava životne sredine u Srbiji; analizu instrumenata građanskog prava u zaštiti prava u oblasti životne sredine; kritički osvrt na položaj stranke u građanskom postupku sa elementom zaštite životne sredine; kritički osvrt na položaj udruženja građana kao stranke u postupku zaštite životne sredine; analizu troškova postupka koji su karakteristični za parnice u vezi sa životnom sredinom; analizu osnova uređenja „ekološke tužbe”; analizu krivičnopravne zaštita životne sredine u Srbiji, itd.

Monografija je namenjena sudijama koji vode krivični i parnični postupak, tužiocima, studentima prava, inspektorima za zaštitu životne sredine i civilnom sektoru.

Autori ove publikacije su doc. dr Mirjana Drenovak Ivanović i advokat Sreten Đorđević. Monografiju „Pravni instrumenti ekološke zaštite – građanskopravna i krivičnopravna zaštita”, možete preuzeti ovde.