Обележен Светски дан заштите животне средине

Обележен Светски дан заштите животне средине

Београд, 05. јун 2018. године – Централном свечаношћу одржаном данас у Ботаничкој башти „Јевремовац“, Министарство заштите животне средине обележило је Светски дан заштите животне средине, у присуству представника Владе Републике Србије, државних органа и институција, дипломатског кора, стручне и научне јавности, невладиних организација и медија.

Министар заштите животне средине Горан Триван је, истакавши значај Светског дана животне средине,  позвао на активан однос и покретање акција у националним и локалним оквирима у правцу решавања наjзначајних еколошких проблема, указавши да за квалитет животне средине одговорност сносимо сви, појединачно и као друштво у целини.

„Питање животне средине је питање културе, и важно је гајити навике које ће обезбедити бољи свет за будуће генерације. Србија више нема луксуз започињања испочетка. Уколико хоћемо да идемо напред, морамо да будемо паметни. Памети имамо, и знамо како и где да идемо даље“ рекао је министар Триван обраћајући се присутнима.

Министар је подсетио званице на традицију Србије у заштити животне средине, и указао на значај рада бројних институција и појединаца који су се снажно посвећивали заштити животне средине у протеклим деценијама. „Захваљујем се свима који нас подржавају. Чека нас брига о ваздуху, водама, смањење пластичног отпада, решавање питања буке у урбаним срединама, повећање територије под заштитом, заштита националних паркова, и бројни други велики послови. Зато данас, овде пред свима, дајем јавно обећање о светлијој будућности Србије. Хајде да волимо Србију на конкретан начин, чувајући наша добра“, нагласио је министар.

Еколошки проблеми, међу којима употреба пластике, животна су питања  која мобилишу људе широм света, рекла је у свом обраћању амбасадорка Републике Индије у Републици Србији Нариндер Чаухан. Преносећи искуства Индије која је земља домаћин овогодишњег глобалног обележавања Светског дана заштите животне средине, позвала је на промене навика и избацивање пластичних кеса из свакодневне употребе.

Александра Шиљић Томић, у име Програма Уједињених нација за животну средину, нагласила је значај сарадње и партнерства са Републиком Србијом, и изразила подршку ове организације иницијативама и активностима које предузима Министарство заштите животне средине. „Србија је својим бројним запаженим наступима у иностранству у области заштите животне средине заслужено добила организацију међународне конференције о заштити животне средине под покровитељством УНЕП-а која ће се крајем године одржати у Београду“, нагласила је.

На свечаности су уручене захвалнице институцијама, компанијама и појединцима који су се истакли својим радом и залагањем у заштити животне средине. Oвогодишњи добитници за допринос животној средини су: Безбедносно-информативна агенција, компанија „Делез Србија“, Планинарски клуб „Камена Гора“, Програм Уједињених нација за развој (UNDP) и Савез месних заједница „Стара планина“.

5. јун, Светски дан заштите животне средине, установиле су Уједињене нације како би се, обележавањем у целом свету, кроз разне активности и кампање, скренула пажња јавности на значај и потребу очувања животне средине и на одговорнији однос појединца према окружењу.